Uutiset

Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset

Uutiset

Mitä Green Care tarjoaa?


12.08.2022

Green Care Finland ry:n järjestöasiantuntijan roolissa, minulta usein kysytään, mitä se Green Care oikein on? Tässä koontia tämän viikon kyselyiden innoittamana, esimerkiksi valitsin tällä kertaa puutarha-avusteisuuden (tekstin lopussa).


Teksti ja kuva Maarit Aho

 

Green Caren taustaa

Green Care -toimintamallin perustana on ekopsykologia, jossa ihminen nähdään osana luontoa. Tällöin sekä ihmisen että luonnon hyvinvointi ja pahoinvointi ovat yhteydessä toisiinsa.

 

Mitä Green Care tarjoaa?

Green Care -mallin tavoitteena on edistää ihmisen ja luonnon hyvinvointia. Valituilla toiminnoilla pyritään vahvistamaan luontosuhdetta, ja siten myös ehkäisemään ihmisen vieraantumista luonnosta. Lisäksi toiminta tukee ja esittelee keinoja ympäristöystävällisempään, vastuullisempaan elämäntapaan. Luontosuhteen vahvistumisen myötä, voidaan lisätä myös ymmärrystä luonnon hyvinvoinnin merkityksestä itselle, muille ja kaikelle elolliselle. Green Care -toiminnan eettinen ohjeistus.

 

Luontoperustaisuus

Green Care -mallissa hyvinvointivaikutukset syntyvät ammatillisesti ohjattujen eläin-, maatila-, luonto- ja puutarha-avusteisten menetelmien ja harjoitteiden kautta. Toiminnan keskiössä on

Green Care -mallia hyödynnettäessä valitut harjoitteet suunnitellaan etukäteen. Toisin sanoen määritellään, miten ja miksi juuri tämä kyseinen luontoperustainen harjoite tai menetelmä vahvistaa asiakkaan luontosuhdetta ja hyvinvointitavoitetta, miten yksilöllistä ja ryhmän tarpeisiin perustuvaa tukea tarjotaan asiakkaalle, millaisia vaikutuksia ko. harjoitetta käyttämällä on tutkimusten ja oman kokemuksen mukaan saavutettu ja havaittu. Asiakkaiden tai palvelun ostajan kanssa etukäteen käydyt keskustelut mahdollistavat toimivan palvelukokonaisuuden räätälöimisen.

 

Voinko tarjota luontohoivaa vai luontovoimaa?

Suomen erityispiirre on Green Caren jaottelu

Vaikka luontohoivassa ja -voimassa tavoitteet ja ammatillinen pätevyys vaihtelevat, molemmissa toiminta on aina ammatillisesti ja vastuullisesti ohjattua tavoitteellista luontoperustaista, kokemuksellista ja osallistavaa, luontosuhdetta vahvistavaa toimintaa.

 

Huomionarvoista on myös se, että kaikki Green Caren muodot (luonto-, eläin-, maatila- ja puutarha-avusteisuus) toimivat räätälöidysti, vastuullisesti ja laadukkaasti tuotettuina myös vaativan erityisen tuen asiakkaiden kanssa. Toimintaa ohjaavien ammatillinen osaaminen kohderyhmän kanssa toimimisesta on erityisen tärkeää, Green Care -menetelmätiedon lisäksi.

 

Puutarha-avusteisuusvinkkejä

Esimerkiksi puutarha-avusteisilla toiminnoilla voidaan joko rauhoittaa tai aktivoida, kehittää keskittymistä, harjoitella sosiaalisia taitoja, tukea terveellisten ruokailutottumusten kehittämistä, lisätä liikkumista ja myönteisiä ajatuksia, vahvistaa immuniteettia sekä havainnollistaa elinympäristön merkitystä osana ihmisen hyvinvointia.

 

Ammatillinen yhteistyö sekä roolien ja vastuiden jakaminen vahvistaa palvelun laatua

Esimerkiksi puutarha-avusteisessa toiminnassa on hyvä määritellä jo suunnitteluvaiheessa mm.

Palvelussa mukana olevan puutarha-alan ammattilaisen avulla voidaan muun muassa varmistaa, että puutarha kasveineen voi hyvin (ennen GC-toimintoja, toimintojen aikana ja toimintojen jälkeen), ja että suunnitellut harjoitteet ovat realistisia toteuttaa, ja että ne tukevat osaltaan puutarhan hyvinvointia.

 

Hyödynnä valmista koottua tietoa

Pikaisesti googlettamalla löytyy jo runsaasti muun muassa kotimaisia opinnäytetöitä, joissa on valmiiksi suunniteltu ja/tutkittu puutarha-avusteisia toimintoja, koottu tietoa ja esitelty toimintaratkaisuja. Kannattaa tutustua.

 

Puutarha-avusteisia Green Care -toimintoja suunniteltaessa on hyvä huomioida yleisten puutarhan perustamiseen, hoitamiseen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvien seikkojen lisäksi mm.

Ympäristöllä on väliä, vaikkakin ympäristö yksin ei tee palvelusta Green Carea – muista

myös sosiaalinen vastuu ja turvallisuus

Green Caren näkökulmasta oleellista on jo suunnitteluvaiheessa huomioida sekä toiminnallinen, sosiaalinen, psyykkinen että kognitiivinen toimintaympäristö. Ajatuksena on, että toimintaan osallistuvaa ohjataan ja osallistetaan tavoitteellisesti kohti yksilöllisiä ja yhteisiä luontoelementtejä sisältäviä kokemuksia, ja että jokaiselle annetaan mahdollisuus reflektoida omia ajatuksia ja tunteita.

 

Ohjausosaamisen roolia osana kokonaisuutta ei voi korostaa liikaa. On myös usein helpompaa määritellä fyysiset turvallisuustekijät, kuin esim. sosiaalisen turvallisuuden tunteen luomisen keinot. Turvallinen sosiaalinen kanssakäyminen (ohjaaja-yksilö-luontoelementti tai ohjaaja-yksilö-ryhmä-luontoelementti) on tärkeä osa Green Carea.

 

Lupa tulla paikalle oma itsenään ja kokemus olla tasavertainen osa porukkaa, avaa oven aidolle kanssakäymiselle ja reflektoinnille, ja siten myös tehtyjen luontoyhteysharjoitteiden myötä luontosuhteen vahvistamiselle. Samalla syntyy kanava hyvinvointivaikutusten ’imemiselle’ ja kyvylle nähdä oman toiminnan merkitys osana koko ekosysteemiä, pienessä ja suuressa mittakaavassa.

 

Lyhyesti tiivistäen, Green Care (tarjotaan sitten hoivan tai voiman palvelua) on kattokäsite luontolähtöiselle työotteelle, joka mahdollistaa oman ammatillisen pohjaosaamisen monipuolistamisen, erikoistumisen, sekä myös asiakaskohtaisten palvelutavoitteiden ja -sopimusten laajentamisen.

 

Muun muassa tätä kaikkea on Green Care.

 

Lisätietoa löydät mm. yhdistyksen verkkosivuilta

www.gcfinland.fi

Toimijoita: https://www.gcfinland.fi/palveluntuottajat/palvelut/

Koulutuksia: https://www.gcfinland.fi/osaaminen/koulutukset/koulutukset/

 

Esim. puutarha-avusteisuudesta lisätietoa

https://www.gcfinland.fi/green-care-/menetelmat/puutarhan-kaytto/

https://www.gcfinland.fi/tiedostopankki/649/GreenCare-tietokortti-4-painovalmis.pdf

Salmenpää, Maija. 2021. Sosiaalinen puutarhatoiminta kuntouttavassa työtoiminnassa. Saatavilla https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112621997

Tuohimetsä, Saara & Rantanen, Marja. 2018. Puutarhan iloa ja voimaa – Green Care puutarhassa. Saatavilla https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-556-1

Yhteisöpuutarha on myös yksi mahdollisuus lähteä kehittämään omalle alueelle Green Care -mallin mukaista toimintaa, ts. luoda puitteet ohjatulle toiminnalle.

 


PS. Onko tiedossasi erityisesti Green Care -painotteinen (esim. yhteisöpuutarhaan, yhteisöviljelmään tai sosiaalisiin puutarhatoimintaan) liittyvä tuore julkaisu tai uutinen? Vinkkaa siitä minulle, tutustun ja jaan niitä mielelläni: maarit.aho@gcfinland.fi


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: