Tutustu Seinäjoella 8.9-10.2024 järjestettävillä valtakunnallisilla Green Care -päivillä esiintyviin puhujiin:

 

TEEMA 1: ELÄIMET KUMPPANEINA HYVINVOINTITYÖSSÄ 

 

Maria Siutla, Eduskunnan eläinavusteisen toiminnan työryhmä

 

Maria Siutla on ollut perustamassa Eduskunnan eläinavusteista työryhmää, jonka sihteerinä hän myös toimii. Siutla tekee Tyynelän terapiaeläimet -nimisellä tilallaan Turussa eläinavusteista kuntoutustyötä ja ohjaa monenlaisia ryhmiä. Pohjakoulutukseltaan Siutla on sosionomi (AMK). Eläinavusteisuuteen hän on kouluttautunut opiskelemalla ratkaisukeskeiseksi eläin- ja luontoavusteiseksi lyhytterapeutiksi, sekä ratkaisukeskeiseksi eläinavusteiseksi valmentajaksi. 
 
Eduskunnan eläinavusteista työryhmän tavoitteena on lisätä eläinavusteisen työskentelyn tunnettavuutta ja vakiinnuttaa sen roolia palvelukentällä. Eläinavusteisella työllä olisi paljon annettavaa eri asiakasryhmille. Työryhmä on työstänyt eläinavusteisen työn määritelmiä ja koostanut työskentelyn vaikuttavuudesta tietoa. Kuluvalla hallituskaudella työtä eläinavusteisuuden tunnettavuuden eteen jatketaan. 
 
Eläinavusteisesti Siutla on työskennellyt yli 10 vuotta. Eläinkumppaneita työssäni on melko paljon; “Työskentelen koirien, kissojen, hevosten, lampaiden, vuohien, kanien ja kanojen kanssa”. Siutlalle tärkeää eläinavusteisessa työssä on se, että eläinten hyvinvointi tulee otetuksi huomioon riittävästi. Toinen tärkeä tavoite on ollut tehdä eläinavusteista työtä näkyvämmäksi.  

 

Jirka Vierimaa, Eläinten lajinomainen käyttäytyminen

 

Jirka Vierimaa (YTM, käyttäytymisanalyysin asiantuntija) toimii tutkijana ja kouluttajana. Hän käsittelee väitöskirjahankkeessaan ihmisen ja koiran välistä vuorovaikutusta terapia- ja viranomaistyössä. Vierimaa on kokenut eläinkouluttaja, hänen koulutuksissa on käynyt yli 20 eri eläinlajia ja yli 9000 koiraa. Hän on myös yksi Tampereen yliopiston toteuttaman eläinkouluttajakoulutuksen vastuukouluttajista. 
 
Vierimaan puheenvuorossa tarkastellaan, millaisin tavoin eläinten tunnettu potentiaali ihmisen hyvinvoinnin edistäjinä voitaisiin valjastaa hyvinvointityön käytäntöihin. Ammattilaisen, asiakkaan ja eläimen yhteistä työskentelyä lähestytään suunniteltuna, tavoitteellisena ja silti yllätyksellisenä toimintana. Lisäksi pohditaan sitä, mitä eläimille voidaan opettaa erikseen työtilanteita varten ja millaista tietoa eläinten oppimisesta ammattilaiset voisivat suoraan hyödyntää. 

 

 Jenni Marttila, Tmi Jenni Marttila ja Terhi Jyllilä, HaunPaikka,  Eläinten hyvinvoinnin huomiointi hevosten ja koirien kouluttamisessa

 

 

Jenni Marttila on hevostaitojen moniosaaja, hevosten kouluttaja, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja ja ratsastuksenohjaajana erikoistunut kehotietoiseen ratsastukseen. 
 
Marttilan työkokemus lastensuojelussa sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajana yhdistettynä koko elämän kattavaan kokemukseen hevosten parissa on tuonut vahvan ymmärryksen siitä mitä näkökulmia ja taitoja tarvitaan hyvinvointityötä tekevien hevosten kanssa. Marttila työskentelee kouluttajana ihmisten ja hevosten äärellä, erityisosaamisena hyvinvointityötä tekevien hevosten työnohjaus ja koulutus omassa työssään. 
 
Marttila käsittelee eläinten hyvinvoinnin huomiointia hevosten kouluttamisessa. “Hevosia on mahdollista kouluttaa eri keinoin. Suomessa on paljon hyvää hevosen kouluttamisen taitoa, mutta myös vanhoja uskomuksia, jotka eivät edistä hevosen hyvinvointia ja täten eivät ole eettisesti kestäviä. “ 

 

Esitys tuo esiin näkökulmia siitä mikä on hevosen kokemus 
koulutustilanteista sekä mitkä ovat perusasioita koulutuksessa, jotta se tukee hevosen hyvinvointia. Esityksessä tuodaan myös esiin käytännön tason esimerkkejä kouluttamisen hyödyistä ihmisen ja hevosen väliseen yhteistyöhön ja työskentelyyn.                                                   

 


 

Terhi Jyllilä on hajutyöskentelyyn erikoistunut eläintenkouluttaja, EAT Työ- ja kilpailueläinten kouluttaminen ja Eläinten ongelmakäytöksen hoito ja käytösneuvonnasta. Kouluttajana hänen tavoitteenaan on vahvistaa koirakon keskinäistä ymmärrystä ja koiran itsenäistä työskentelyä. 
 
Jyllilän luento, "Eläinten hyvinvoinnin huomiointi koirien kouluttamisessa" keskittyy keinoihin, joilla tukea koiran hyvinvointia ja ehkäistä stressin kertymistä koulutuksen aikana.

 

Eeva Ojala, Kennelliiton kaveri- ja lukukoiratoiminta, Annika Vesterback, Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri,

Koiran kanssa vapaaehtoistoiminnassa

 

Eeva Ojala on toiminut vuodesta 2015 Etelä-Pohjanmaan kennelpiirin kaverikoiravastaavana organisoiden kaverikoira- ja myöhemmin alueellista lukukoiratoimintaa. Kaverikoiratoimintaa Ojala on tehnyt yli 12 vuotta, lukukoiratoimintaa vuodesta 2017. Tällä hetkellä molemmissa toiminnoissa on kaksi koiraa ja lisäksi yksi kotona kasvamassa. Vanhin koira on jo jäänyt ”eläkkeelle”. Koirien kanssa kaverikoirakäyntejä on lähes 700 ja lukukoirakäyntejä 150.  
 
Ojala on Seinäjoen Kaverikoirat toimintaryhmän vetäjä ja E-P:n kennelpiirin kaveri- ja lukukoirajaoston puheenjohtaja. Kennelliiton kaveri- ja lukukoiratyöryhmän jäsen hän oli vuosina 2018-2022 kehittäen valtakunnallisesti molempia toimintoja. Kehitysvammaisten tukihenkilönä toimiminen ja keväästä syksyyn palstaviljely ovat sydäntä lähellä - molemmat koirien avustamana.

 

Ojalan esitys antaa tietoa näistä vapaa-ajalla tehtävistä koira-avusteisista toiminnoista, joiden tarkoitus on eri asiakasryhmiin kuuluvien arjen ilahduttaminen ja hyvinvoinnin lisääminen, sekä lukemisen edistäminen ja lukutaidon tukeminen.Yhteiskunnassa olemme jokainen vastuussa toistemme hyvinvoinnista. Kennelliiton kaveri- ja lukukoiratoiminta on matalan kynnyksen yhteiskuntavastuuta parhaimmillaan. Lyhyet ilon, lämmön ja läheisyyden täyttämät kohtaamiset kannattelevat kaikenikäisiä. Lisäksi kaveri- ja lukukoiratoiminnalla on tärkeä rooli tuoda positiivista näkyvyyttä koirille ja edistää näin koirien hyvinvointia ja hyvää kohtelua. 


 

 

Annika Vesterback on vapaaehtoistyöntekijä sekä Etelä-Pohjanmaan kennelpiirin lukukoirayhteyshenkilö. Vuodesta 2017 alkaen Vesterback on ollut mukan ona Suomen kennelliiton lukukoiratoiminnassa. Yhteyshenkilönä hän on toiminut vuodesta 2019 alkaen. Toiminnassa Vesterbackilla oli mukana 2017-2023 cairnterrieri Oiva.

 

Nykyään koirattomana mukana toiminnassa oleva Vesterback on kuluvan vuoden ollut mukana Kennelliiton kaveri- ja lukukoiratyöryhmässä, joka koordinoi Kennelliiton valtakunnallista kaveri- ja lukukoiratoimintaa yhdessä Kennelliiton toimiston kanssa. Ojala järjestää alueellisia lukukoirakursseja sekä koordinoi alueellista toimintaa, toimien yhteyshenkilönä ja tiedottajana kohteiden ja koirakoiden välillä.   

TEEMA 2 GREEN CARE-LIIKETOIMINTAA: EVÄITÄ HINNOITTELUUN JA KANNATTAVUUTEEN 

 

Auli Teppinen, Proagria Etelä-Suomi

Luontolähtöisiä menetelmiä käyttävien hyvinvointiyrityksien talous ja kannattavuus

 

Auli Teppinen on yritysasiantuntija. Koulutukseltaan hän on agrologi, ja hän on toiminut pitkään neuvontatyössä. Erityisosaamista ovat alkavien ja toimivien yrittäjien liiketoiminnan ja kannattavuuden kehittäminen, auttaen myös erilaisten investointien ja rahoituksen suunnittelussa ja rahoitustukien hakemisessa sekä yrityksille että maatiloille. 

Teppinen tekee liiketoimintasuunnitelmia sekä maatiloille että muille yrityksille, talouden analysointia ja kehittämissuunnitelmia. Teppinen toimii maatilojen neuvontajärjestelmän, Neuvon, asiantuntijana seuraavissa asioissa: maatilan nykyaikaistaminen ja kilpailukyvyn parantaminen. Teppinen toimii myös Hymy Uusimaa -hankkeen vetäjänä. Hankkeessa voidaan tehdä alkukartoituksia hankerahoituksen turvin maaseutualueiden pienyrityksille.  
Parhaiten Teppinen tuntee elintarvike-, hevos-, matkailu-, greencare-, urakointi-, puutuotealan ja muuta palvelualan yritysten toimintaa. Lisäksi erikoismaataloustuotanto kuten marja- ja mehiläistuotannon talousasiat ovat tuttuja.  

 

Teea Ekola, Ilon Kopse

Miten palveluiden hinta rakentuu?

 

Teea Ekola on sosiaaliohjaaja, SPHT® -ohjaaja, tradenomi (YAMK), näyttötutkintomestari, mindfulness-tunnetaitovalmentaja, HeLMi® -kouluttaja, shindo® -ohjaaja, hevostaitokouluttaja 
 
Hevosten kanssa tehtävä hyvinvointityö tarjoaa mahdollisuuden lisätä asiakkaan hyvinvointia ja elämänlaatua. Hyvinvointityö voi parantaa itsetuntemusta ja luottamusta, kehittää vuorovaikutustaitoja sekä edistää henkistä ja fyysistä hyvinvointia.  Hevosten herkkä aistijärjestelmä ja rehellinen kehollinen palaute auttavat ihmisiä ymmärtämään ja käsittelemään omia tunteitaan sekä käyttäytymistään uudella, rakentavalla tavalla. 
Ekola kouluttaa, valmentaa ja ohjaa sekä alalle tulevia että hevosavusteisen hyvinvointityön ammattilaisia kehittämään omaa työtään ja työtapojaan.  
 
HELMI® – Hevosavusteinen läsnäolo -ohjaajakoulutus on osaamisaluetta.  Muita ammattilaisille suunnattuja ja räätälöityjä valmennuksia ovat hevosavusteisen työn lisäkoulutus sekä liiketoiminnan kehittämiseen tähtäävä hevosavusteinen palvelu liiketoimintana -valmennus ja hyvinvointityössä työskentelevien hevosten ohjaus. Lisäksi Ekola tekee yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Opiston kanssa sosiaalipedagogisen hevostoiminnan koulutuskokonaisuutta. 

 

 

 

 


TEEMA 3: ELÄIN JA LUONTOAVUSTEISET MENETELMÄT KÄYTTÖÖN SOTEPALVELUISSA 

 

Paneelikeskustelu aiheesta: Kuinka eläin- ja luontoavusteiset menetelmät saadaan käyttöön hyte-ja sotepalveluissa? 

Keskustelijoina:
hankinta- ja logistiikkajohtaja Ulla Isotalo, palvelualuejohtaja (mielenterveys) Antero Lassila ja palvelujohtaja (vammaisten palvelut), Kristiina Keppo, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta, toiminnanjohtaja Johanna Yliviitala Mielle ry:stä, projektipäällikkö/väitöskirjatutkija Kati Kiiski Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta/Itä-Suomen yliopistosta sekä yrittäjä Sonja Jokiranta Luovuuden lakeus- yrityksestä.

 

Paneelikeskustelun juontaa projektipäällikkö Martta Ylilauri Vaasan yliopistosta.  

 

 

yhteistyössä mukana: