Etusivu » Kehittäminen » Maaseudun hyvinvointiyrittäjyyden koordinaatiohanke » HyvinVoi-koordinaation ohjausryhmä
Sinikka Torssonen (varalla Pirjo Onikki)
Maaseutuverkostopalvelut
Timo Kukkonen
Hämeen ELY
Anne Ristioja
Lapin ELY
Verna Mustonen
Kainuun ELY
Työskentelen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittajatehtävissä Kainuussa. ESR:n kautta tuetaan alueiden työllisyyttä, osaamisen kehittämistä sekä sosiaalista osallisuutta. Kainuussa on ESR:n kautta rahoitettu hankkeita, joissa on hyödynnetty green care -menetelmiä mm. työllisyydenhoidossa sekä osallisuuden edistämisessä. ESR-rahoitus on ollut keskeinen väline myös koulutussisältöjen sekä toimijoiden osaamisen kehittämisessä green care -teemassa.
Kukka Kukkonen
Pohjois-Pohjanmaan ELY
Kati Savela
Vates-säätiö
Edustan Vates-säätiön viestintää. Vates on asiantuntijaorganisaatio, jonka tavoite on edistää vammaisten, osatyökykyisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden työllistymistä ja työssä pysymistä. HyvinVoi-koordinaatiohankkeen kautta haluamme pysyä ajan tasalla siinä, miten luontoperustaiset palvelut voivat edistää kohderyhmiimme kuuluvien työkykyä ja voisivatko ne tarjota uusia työllistymismahdollisuuksia heille. Itse pidän luontolähtöisiä hyvinvointi- ja muita palveluita tärkeänä osana ihmisten hyvinvointia, riippumatta elämäntilanteesta taikka työ- tai toimintakyvystä. Mielestäni olemme Suomessa etuoikeutettuja, koska luontoa ei yleensä tarvitse kovin kaukaa kotoaan lähteä etsimään!
Leini Sinervo
THL
Olen ollut mukana kehittämishankkeissa, joissa on otettu käyttöön luontoavusteisia menetelmiä työikäisten kuntoutuspalveluissa. Työskentelen kehittämispäällikkönä Yhdenvertaisuu ja osallisuus yksikössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.
Pirjo Kirvesmies
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Olen ollut mukana Hoivafarmi-hankkeessa Etelä-Savossa. Olin ohjausryhmän jäsen sekä vanhus- ja vammaispalveluista vastaavana viranhaltijana olin mahdollistamassa erilaisten luontolähtöisten toimintojen kehittämistä ja toteuttamista monissa työyksiköissäni. Olen myös käynyt jonkin verran luennoimassa luontolähtöisestä toiminnasta osana sosiaalipalveluja. Luonto mahdollistaa ihan uudenlaista työkulttuuria erilaisten ihmisten parissa. Syrjäytymisuhan alla olevat, päihde- ja mielenterveysasiakkaat, elämänhallinnan kanssa kipuilevat asiakkaat sekä monet muut ovat löytäneet itsestään uudella tavalla voimavaroja ja päässeet elämässä jälleen eteenpäin. Luonnolla on vahvistava voima ja sitä tulee hyödyntää enemmän ja rohkeammin - varsinkin kun työ siirtyy yhä useammin sinne, missä asiakkaat ovat ja elävät.
Marja-Liisa Ruokolainen
Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Suhteeni ko. palveluihin on ohut. Asun maaseudulla, ja luonto ympärillä on oleellinen oman hyvinvointini ylläpitämisessä. Työssäni sosiaalialan erikoissuunnittelijana ja kehittäjänä, olen kiinnostunut luonnon hyvinvointivaikutuksista ja mahdollisuuksista, joita se tarjoaa kainuulaisille sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaille. Näen, että meillä organisaatiossa olisi vielä paljon opittavaa ja hyödynnettävää asiassa. Työskentelen siis Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä sosiaalialan erikoissuunnittelijana kehittäminen ja suunnittelu yksikössä. Olemme osa johdon tukea. Yritän edistää työssäni sosiaalisesti kestävän Kainuun kehittymistä ja heikompiosaisten kainuulaisten hyvinvointia. Kansalaislähtöinen sosiaalityö tavoitteena.
Laura Airaksinen
Vetrea Terveys Oy
Green Care Finland ry
Katri Hatanpää
PSH, psykiatria, Pitkäniemi
Minna Hökkä
Kajaanin ammattikorkeakoulu, KAMK
Olen toiminut Green Care koulutuskorkea asteelle hankkeen ja Luonto voimaksi hankkeen parissa koordinaattorina ja asiantuntijana. Olen toiminut kouluttajana Green Care koulutuksissa. Taustaltani olen sairaanhoitaja ja YAMK kliininen asiantuntija, TtM ja TtT opiskelija, mielenkiintoni kohteena siten on ollut se miten luontoperustaiset hyvinvointipalvelut soveltuvat erilaisiin sosiaali- ja terveysalan konteksteihin.
Johanna Hirvonen
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, XAMK
Olen vuodesta 2010 alkaen ollut aktiivisesti mukana luontoperustaisten hyvinvointipalvelujen tutkimus-, kehittämis- ja koulutustehtävissä Etelä-Savossa. T&K- ja koulutustoiminnassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa olemme suuntautuneet erityisesti luontoperustaisiin menetelmiin kuntouttavassa työssä. Tällä hetkellä keskeiset työtehtäväni luontoperustaisissa hyvinvointipalveluissa liittyvät luontolähtöisten kuntouttavan työn menetelmien opetukseen Xamkin sosionomikoulutuksessa. Luontoperustaisiin hyvinvointipalveluihin liittyvän koulutus- sekä T&K-toiminnan lisäksi olen Green Care –laatulautakunnan jäsen sekä Green Care Itä-Suomen Etelä-Savon maakunnan alueyhdyshenkilö.
Leena Välimaa
Lapin AMK
Olen työskennellyt Lapin ammattikorkeakoulussa Green Creen kehittämishankkeissa, joissa on kehitetty luontoperustaisia menetelmiä ja malleja eri asiakasryhmille. Tällä hetkellä toimin New Nordic Nature Based Service Models-hankkeessa projektipäällikkönä. Nordic NaBS hankkeessa kehitämme yhteispohjoismaisesti luontoalan yrittäjien ja sote- ja kasvatustoimijoiden kanssa luontoperustaisia palvelu- ja liiketoimintamalleja pilotoimalla palveluita erilaisille asiakasryhmille. Luonnon tarjoamat mahdollisuudet ja niiden tuotteistaminen palveluiksi, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ovat erittäin tärkeitä ja uskon, että luontoperustaisilla palveluilla esim. sote-ja kasvatusalalla voidaan tulevaisuudessa vielä enemmän edistää kansalaistemme terveyttä.
Juhani Pyykkönen
Metsäkeskus
Suhde on kokemuksellinen. Saan luonnosta, samanaikaisesti, henkistä hyvinvointia ja ruumiillista kuntoa. Toisaalta suhde on analyyttinen, tieteellinen ja luontopalvelut myös elinkeinoina, uusina palveluina hahmottava. Näkökulmana on metsä, ekosysteemipalvelut ja uudenlainen metsäsuunnittelu. Erityisenä kiinnostuksen kohteena on ekosysteemipalveluihin liittyvät arvot, ja niiden näkyväksi tekeminen, esimerkiksi dialogeissa sidosryhmien kanssa.
Matti Tapaninen
Metsähallitus
Kansallispuistot ja muut luonnon kirjoltaan ja kulttuuriperinnöltään rikkaat alueet tuottavat moninaisia terveys ja hyvinvointihyötyjä. Olen asiantuntijatehtävissä Metsähallituksen luontopalveluissa ja yhteistyö terveyttä ja hyvinvointia edistävien toimijoiden kanssa on tärkeä osa työtäni. Luontopalveluilla on luonnon terveys ja hyvinvointivaikutuksia edistävä ohjelma, jossa määritellään teemaan liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet https://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/2111
Matkailu ja hyvinvointiyritykset ovat erittäin tärkeä kumppani Metsähallituksen Luontopalveluille. Yhdessä tuotamme hyviä ja merkityksellisiä kokemuksia asiakkaillemme.
Eerika Korhonen
Oivallusvaara Oy, Uusimaa
Tarjoan ja kehittelen uusia luontoympäristöissä toteutettavia hyvinvointipalveluita oman yrityksen puitteissa. Pääpainona palveluissamme ovat terveydenalan palvelut erityisesti ennaltaehkäisevän työterveyden näkökulmasta. Metsävastaanotto®-palvelullamme on Green Care Finland ry:n myöntämä LuontoVoima-laatumerkki. Olen kiinnostunut kehittämisyhteistyöstä eri tahojen kanssa. Koulutukseltani olen toimintaterapeutti sekä taiteen maisteri. Vapaa-ajalla vietän aikaa metsissä eri tavoin liikkuen ja valokuvaten.
Leena Löf
Tmi LuontoLeena, Pirkanmaa
Yritykseni LuontoLeena järjestää Green Care lähtöisiä, opastettuja luontoretkiä sekä luontotapahtumia. Lisäksi ohjaan luonnossa tehtävää, hyvinvointia lisäävää toimintaa kuten Metsämieli -harjoitteita. Opastettujen luontoretkien lisäksi järjestän kursseja sekä koulutan poimijakortteja luonnontuotteisiin (marjat, sienet, villiyrtit) liittyen.
Olen myös Green Care kouluttaja. Lisäksi olen tehnyt yhdessä yhteistyökumppanin kanssa Green Care materiaaleja kuten Green Care menetelmäoppaan sekä Green Care menetelmäkortit. Toimin pääsääntöisesti Pirkanmaalla ja olen Seitsemisen kansallispuiston yhteistyöyrittäjä. Kohderyhmäni ovat myös erityisryhmät. Olen mukana mm. Luonto kaikille -hankkeessa. https://luontoleena.wordpress.com
Siru Anu Lahti
Aasitila Sirius, Halsua
Anne Siltavirta
Kotokero, Oulu
Kirsi Puuronen
Hyvinvointipalvelu Poloku, Vaala
Katja Ronkainen
Lumohukka Oy, Vieremä
Maiju Okkonen
Iloluontoinen Tmi, Pielavesi
Yritykseni Iloluontonen T:mi tuottaa erilaisia luonto- ja hevosavusteisia LuontoVoima -palveluita. Asiakkaina on laajalla skaalalla hyvinvoinnista, eläimistä ja luonnosta kiinnostuneita ihmisiä, niin työssäkäyviä, kehitysvammaisia, nuorisokodin nuoria, perheitä, erityistä tukea tatärvitsevia lapsia ja mielenterveyskuntoutujia. Työskentelen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittajatehtävissä Kainuussa. ESR:n kautta tuetaan alueiden työllisyyttä, osaamisen kehittämistä sekä sosiaalista osallisuutta. Kainuussa on ESR:n kautta rahoitettu hankkeita, joissa on hyödynnetty green care -menetelmiä mm. työllisyydenhoidossa sekä osallisuuden edistämisessä. ESR-rahoitus on ollut keskeinen väline myös koulutussisältöjen sekä toimijoiden osaamisen kehittämisessä green care -teemassa. Olen uusioperheen äiti ja luontoon aina kaipaava suomenhevosihminen Ylä-Savossa. Minulle on tärkeää
tuottaa ihmisille hyvinvointia ja päästä nauttimaan luonnosta yhdessä.
Anja Yli-Viikari
Luonnonvarakeskus, Jokioinen
Olen Luonnonvarakeskuksen tutkija, joka on viimeisten vuosien ajan työskennellyt suomalaisten luonto- ja eläinavusteisten toimintamallien kehittämisen parissa. Olen ollut myös Green Care Finland ry:n toiminnassa mukana sen perustamisesta lähtien (v. 2010).
Marja Uusitalo
Luonnonvarakeskus, Rovaniemi