Etusivu » Kehittäminen » Hankkeiden omat sivut » Metsävoimaa järjestötoimintaan » Metsävoimaa blogi
Metsävoimaa järjestötoimintaan -hankkeen kohderyhmänä ovat Seinäjoki-Ilmajoki-Jalasjärvi alueen yleishyödyllistä toimintaa tuottavat järjestötoimijat (erityisesti sote-kentällä toimivat yhdistykset). Hankkeen tavoitteena on tukea ja innostaa hankkeen kohderyhmää hyödyntämään tavoitteellisemmin lähialueen metsien hyvinvointivaikutuksia omassa yleishyödyllisessä toiminnassaan.
Lisätietoja ja hankkeen yhteyshenkilö Green Care Finland ry Metsävoimaa järjestötoimintaan -hanke Maarit Aho, puh. 050 536 1199, maarit.aho@gcfinland.fi |
Hankkeen rahoitus ja toteutus |
Teksti ja kuvat Maarit Aho
On monta asiaa, joita ilman emme pysty elämään. Happi ja hengittäminen on yksi näistä. On myös väliä, missä ja miten hengitämme. Itselle mieluisin paikka hengittämiseen on kuusivanhusten kanssa vihreän paksun ja pehmoisen sammalpeitteen päällä. Toinen ehdoton suosikkini on suon laidalla, lammen äärellä, aamu-usvan vesipisaroiden kutitellessa kasvoja.
Usein kuitenkin unohdamme hengittämisen lisäarvon terveyttä edistävänä tekijänä, ennen kuin vastaan tulee tilanne, jolloin hengittäminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta esim. allergisen reaktion tai sairauden takia. Myös ympäristö, jossa on paljon pienhiukkasia, kuten katupölyä voi vaikeuttaa hengittämistä. Lisäksi äkillinen voimakas fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen stressireaktio voi myös hankaloittaa hengittämistä, hyvinkin voimakkaasti.
Hengittämisen merkitystä hyvinvointiimme onkin syytä pohtia myös terveyttä edistävästä näkökulmasta. Keho ja aivot kiittävät, kun mahdollistat raikkaan puhtaan hapen kulkeutumisen kehoosi esim. hengittämällä metsäilmaa.
Metsävoimaa järjestötoimintaan -hankkeessa nostetaan esille erilaisia metsäympäristöihin liittyviä harjoitteita, joita voi kokeilla sekä omatoimisesti että isommalla porukalla yhdessä ohjattuna. Metsäjooga on yksi helposti lähestyttävä malli, jota voi hyödyntää hyvinvoinnin edistäjänä esim. metsäisissä järjestökokoontumisissa.
Metsäjoogasta löytyy myös kirjoja, joita voi lainata kirjastosta tai voit myös tutustua aiheesta tehtyihin tutkimuksiin, mm. Haapala (2017) tutki lopputyössään ohjattuja metsäjoogakokemuksia. Tutkimus osoitti, että metsäjoogan säännöllisyys vahvisti osallistuneiden hyvinvointivaikutuksia vähentäen mm. lihasjännitystä ja stressiä, paransi unen laatua ja helpotti hengittämistä.
Metsäjoogassa keho, mieli ja luontoyhteys ovat läsnä ja yhteydessä toisiinsa hengittämisen, rauhallisten hallittujen liikkeiden ja kehoaistimusten avulla. Vinkkejä erilaisista harjoitteista löytyy mm. YouTubesta, kuten Hyvinkään kaupungin metsäjooga ohjeet. Ja kyllä, osa liikkeistä voi vaikuttaa vaativilta ja todella kummallisilta, mutta kannattaa silti testata. Moni itselle outo asento voi avata hengittämisesi uudelle tasolle.
On myös hyvä muistaa, että kuten kaikessa luontoperustaisessa (Green Care) toiminnassa, myös metsäjoogassa ajatuksena ei ole suorittaminen, vaan lempeä läsnäolo oman mielen ja kehon kautta luontoa samalla aistien.
Metsässä hengittämällä saat bonuksena puhdasta kasvien ja puiden puhdistamaa ilmaa sekä fytonsideja eli puista ja kasveista haihtuvia elimistölle hyödyllisiä öljyjä. Toisin sanoen elimistön hyödyllisten mikrobien määrä lisääntyy ja aivot kiittävät, kun aivoja vahingoittava stressistä kertova kortisolimäärä vähenee. Metsässä on myös vähemmän keuhkojen kapasiteettia ja verisuonten joustavuutta vähentäviä pienhiukkasia. (Piippo, S. 2017). Aivot suorastaan virkistyvät metsässä.
Kokeile, missä Sinun on hyvä hengittää?
Marraskuun Metsävoimaa-tilaisuudet:
Tilaisuudet on suunnattu Metsävoimaa järjestötoimintaan -hankkeen kohderyhmälle Seinäjoki-Ilmajoki-Jalasjärvi alueen yleishyödyllistä toimintaa tuottaville järjestötoimijoille. Lisätietoa: https://www.gcfinland.fi/kehittaminen/hankkeiden-omat-sivut/metsavoimaa-jarjestotoimintaan/metsavoimaa-tilaisuudet/
Lähteitä ja lisätietoa aiheesta
Haapala, M. 2017. Metsärentoutuksen hyvinvointivaikutukset. Laurea ammattikorkeakoulu. Saatavilla: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017110616607
Piippo, S. 2017. Elinvoimaa puista. Terveyttä mielelle ja keholle. Minerva Kustannus Oy.
Yle Luonto. Astu kannolle, istu rungolle, kurota kohti kuusen latvaa – metsäjooga vapauttaa kehon ja mielen. Saatavilla: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/09/28/astu-kannolle-istu-rungolle-kurota-kohti-kuusen-latvaa-metsajooga-vapauttaa