Etusivu » Green Care » Menetelmät » Eläinavusteiset menetelmät
Eläinavusteisesta terapiasta (Animal Assisted Therapy, AAT) on kysymys silloin, kun terveys- tai sosiaalialan koulutuksen saanut terapeutti käyttää eläimiä työssään apuna. Hoidettavalla on diagnoosi, hoidolla on tavoite ja edistymistä seurataan järjestelmällisesti.
Eläimen mukaantulo muuttaa kuntoutustilannetta monella tavoin. Puhumisen ohella voidaan hyödyntää toiminnan ja siihen liittyvien elämysten kautta tapahtuvaa oppimista. Eläimen kanssa työskenneltäessä on mahdollista saada esille myös sellaista tunnetason tietoa, jolle ei vielä ole sanallista ilmaisua. Eläimen reagoidessa näihin asia voidaan terapeutin tuella ottaa tietoisen työstämisen pariin.
Ratsastusterapia on ratsastusterapeutin ja hevosen yhdessä toteuttamaa, ja asiakkaan diagnoosiin perustuvaa kuntoutusta. Terapeutin koulutuksesta riippuen työssä painottuvat erilaiset tavoitteet. Ratsastusterapiaa voidaan käyttää muun muassa fysio-, toiminta- ja psykoterapiassa. Myös koulutuksen käyneet sosionomit,
sairaanhoitajat tai opettajat saavat oikeuden käyttää ratsastusterapeutti -SRT-nimikettä.
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on ennalta ehkäisevä tai korjaava sosiaalisen kuntoutuksen toimintamuoto, jossa talliyhteisö kokonaisuudessaan ja siellä tehtävä työ on otettu kuntouttavaan käyttöön.
Eläinavusteista toimintaa (Animal Assisted Activity, AAA) on Suomessa muun muassa ystävä- ja kaverikoirien toiminta. Eläinvierailujen avulla käydään esim. laitoksissa piristämässä asukkaiden arkea. Eläinavusteisessa toiminnassa voi olla mukana erilaisia eläimia: esimerkiksi koiria, kissoja, lampaita, kanoja ja alpakoita. Eläinavusteinen toiminta parantaa ihmisten hyvinvointia, antaa virikkeitä ja nostaa elämänlaatua.
Esimerkkejä eläinavusteisuudesta.
Jenna Rantasuomela. 2016. Kesäeläimet hoivatyön tukena. Opas kesäeläinten hankintaan. OAMK ja Vihreä Veräjä, Sininauhaliitto.