Vaaliteesit kunta- ja aluevaaleihin
Luonto- ja eläinavusteiset palvelut tuovat luonnon hyvinvointivaikutukset käyttöön ammattilaisen ohjauksessa tarjoten kestävää ja vaikuttavaa tukea sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä kasvatukseen. Luontolähtöiset menetelmät edistävät hyvinvointia, osallisuutta ja ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa samalla, kun ne vahvistavat paikallista elinvoimaa ja kestävää kehitystä.
Näillä vaaliteeseillä Green Care Finland ry haluaa tuoda esiin luonnon merkityksen hyvinvointipalveluissa sekä kannustaa päättäjiä edistämään vaikuttavia, kustannustehokkaita ja inhimillisiä ratkaisuja kunnissa ja hyvinvointialueilla.
Huomioi luonto- ja eläinavusteisuus hyvinvointialueen strategioissa sekä palveluissa
TAVOITE:
Sotekustannuksia vähennetään nopeuttamalla kuntoutumisen prosesseja sekä tarjoamalla ratkaisuja ongelmien ennaltaehkäisyyn.
TOIMENPITEET:
- EDISTÄ luonto- ja eläinavusteisten menetelmien laajempaa käyttöä sote-palveluissa.
- SÄÄSTÄ soten resursseja hyödyntämällä palveluissa toiminnallisia menetelmiä, jotka tukevat kuntoutumista ja edistävät asiakkaan terveyttä kokonaisvaltaisesti. Kuntoutumista hidastaviin esteisiin löytyy ratkaisuja.
- MUISTA asiakaslähtöisyys – luonto- ja eläinavusteiset menetelmät vahvistavat toimijuutta ja hyvinvointia erityisesti mielenterveys- ja päihdetyössä, lastensuojelussa sekä ikäihmisten ja vammaisten tukemisessa.
- TUE ammattilaisten työhyvinvointia – luonnon terveysvaikutukset vähentävät työn kuormittavuutta ja sairauspoissaoloja.
- MUISTA tiivis yhteistyö sote-yritysten ja järjestöjen kanssa. Maaseudun pienillä soteyrityksillä on hyvät puitteet luonto- ja eläinavusteiseen työhön. Palveluiden keskittäminen Tarmoa-verkkopalveluun parantaa saavutettavuutta.
- EDISTÄ palvelusetelien käyttöönottoa, mikä lisää asiakkaiden valinnanvapautta ja mahdollistaa yksilöllisemmät palvelut.
Ota yhteistyöllä luonnon voimavarat käyttöön kunnan ja hyvinvointialueen palveluissa
TAVOITE:
Kuntalaisen hyvinvointi lisääntyy luonnon voimavaroja hyödyntäen.
TOIMENPITEET:
- LISÄÄ hyvinvointia tuomalla luontolähtöiset menetelmät osaksi hyte -palvelutuotantoa. Menetelmät soveltuvat laajasti kuntien ja hyvinvointialueiden eri tehtäviin ja toimialueilla. Tämä ei useinkaan vaadi enempää rahaa, vaan erilaisia tapoja toimia.
- TUE yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyö järjestöjen ja yksityisen sektorin kanssa mahdollistaa luontohyvinvointia edistävien hankkeiden toteuttamisen, kuten yhteisöpuutarhojen ja terveysmetsien perustamisen ja luontoretkien
järjestämisen.
- VARMISTA, että luontonäkökulma on osa hyvinvointistrategiaa. Panostamalla henkilöstön koulutukseen ja asukkaille suunnattuun viestintään lisätään tietoa luontoterveyden hyödyistä ja toimintatavoista.
Lisää luonnon ja eläinten avulla hyvinvointia, oppimista ja ennaltaehkäisyä
TAVOITE:
Lasten ja nuorten oppiminen ja osallisuus lisääntyvät luonnon avulla.
TOIMENPITEET:
- TUNNISTA luonnon vaikutukset lasten terveyteen ja hyvinvointiin, luontoympäristöt ja luonnonmukaiset päiväkotipihat tukevat lasten immuunijärjestelmää ja vähentävät allergioita. Möyriminen luonnossa parantaa vastustuskykyä.
- ARVOSTA luontoa oppimisen ja hyvinvoinnin lisääjänä. Luontosuhteen vahvistaminen varhaiskasvatuksessa ja koulupäivien aikana edistää lasten kehitystä ja keskittymiskykyä. Koulumotivaatiota voidaan lisätä ja poissaoloja vähentää eläinavusteisilla menetelmillä.
- NÄE luonnon vaikutus laajemmin osana työhyvinvointia. Luontoympäristöissä työskentely parantaa työntekijöiden jaksamista ja vähentää stressiä. Luontoavusteiset menetelmät voivat auttaa ennaltaehkäisemään työuupumusta ja siten vähentämään sairauspoissaoloja.
- MAHDOLLISTA riittävät resurssit ottaa luonto ja kestävä kehitys osaksi koulu- ja päiväkotiruokailua. Metsämarjat, luonnonyrtit ja lähiruoka tukevat terveellisiä ruokailutottumuksia. Suosimalla paikallisia tuottajia ja raaka-aineita lisätään lasten ymmärrystä ruoan alkuperästä.
Lisää kuntalaisten hyvinvointia lähivirkistysmahdollisuuksia edistämällä
TAVOITE:
Helposti saavutettavat viheralueet ja luontokohteet tarjoavat kaikille kuntalaisille sujuvan pääsyn luontoon.
TOIMENPITEET:
- VARMISTA, että luonnon virkistyskäytön hyödyt ja mahdollisuudet eri väestöryhmille huomioidaan kunnan päätöksenteossa, maankäytön suunnittelussa, rakentamisessa ja elinvoimahankkeissa.
- VARMISTA, että viheralueita ja lähivirkistysmahdollisuuksia kehitetään ja ylläpidetään. Ne tarjoavat tilaa liikunnalle, rentoutumiselle ja sosiaaliselle kanssakäymiselle sekä esteettömän pääsyn lähiluontoon.
- PARANNA paikallisten luontokohteiden saavutettavuutta lisäämällä julkisen liikenteen yhteyksiä ja varmistamalla, että paikalliset reittitiedot viedään osaksi valtakunnallista Luontoon-palvelua.
- TUE ulkoilu- ja luontoharrastusjärjestöjen matalan kynnyksen toimintaa, joka tuo mielekästä sisältöä vapaa-aikaan, aktivoi luonnossa liikkumiseen sekä ehkäisee ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä.
Kehitä luontoavusteisuudesta uutta palvelutarjontaa ja yrittäjyyttä sekä elinvoimaa kunnalle
TAVOITE:
Kunnan elinvoima ja työllisyys vahvistuvat yhdistämällä julkisia, yksityisiä ja järjestöjen luontoperustaisia palveluita sekä edistämällä yrittäjien verkostoitumista ja luontoavusteista toimintaa.
TOIMENPITEET:
- TUE paikallista luontolähtöistä yritystoimintaa ja edistä paikallisia hankintoja.
- VAHVISTA luontoperustaisia palveluja tarjoavien yrittäjien verkostoitumista ja yhteistyötä palvelurakenteen kehittämiseksi.
- TOTEUTA aktiivista elinkeinopolitiikkaa ja tue yrittäjyyttä asiantuntevilla palveluilla.
Yhteystiedot:
Kati Väisänen
Puheenjohtaja
kati.vaisanen(at)gmail.com
|
Juha Rutanen
Sihteeri ja rahastonhoitaja
juha.rutanen(at)aitoluonto.fi
|
Viestintä
viestinta(at)gcfinland.fi
|
Lisää yhteystietoja
|