Make it seen valuable and worth what it is!
- Koira-avusteisen toiminnan verkostotapaaminen 15.8.2017
Pet Therapy Advisers
Kokoonnuimme elokuun puolivälissä Ingela Wikmanin kutsumina tapaamaan amerikkalaista vierailijaa. Richard Katz toimii toimitusjohtajana “Pet Therapy Advisers”- järjestössä, jonka tavoitteena on merkittävästi lisätä eläinten terapeuttista käyttöä hyödyntäen koulutusta, konsultaatiota sekä puolueetonta raportointia kertoen relevantteja uutisia eläinavusteisesta toiminnasta. Järjestö mm. esittelee tarjolla olevia mahdollisuuksia heille, jotka ovat suunnittelemassa koira-avusteisen palvelutoiminnan aloittamista. Järjestön tavoitteena on myös saada nk. suuri yleisö huomaamaan koira-avusteisen toiminnan arvo yhteiskunnalle.
Emotional Support Dogs
Parituntisessa keskustelussamme totesimme monia yhteisiä kehittämiskohteita koira-avusteisessa toiminnassa niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Totesimme tähänastisen tutkimuksen koira-avusteisessa toiminnassa suuntautuneen enimmäkseen julkiselle puolelle, eli sosiaali-, terveys- ja koulutussektoreille. Lähes hyödyntämättä ovat edelleen yksityiset toimijat, joiden palvelujen myynnissä koirilla voisi olla aivan oma roolinsa. Tällaisia voisivat olla yritykset, joiden toimintaan liittyy asiakkaisen kokema stressi (esim. lentoasemat, yksityiset hammaslääkärit tai kirurgiset lääkäriasemat). Koirat toisivat kotoisuutta tai ”ikävän poistoa” matkustajille luoden positiivisia mielikuvia ja viihtyvyyttä (mm. hotellit ja varustamot). Tutkimatta on myös, voivatko koirat lisätä asiakkaiden positiivista toimintaa ostopäätöksiin (koirat myymälöissä ja ostoskeskuksissa) tai saisivatko ne aikaan paremmassa yhteishengessä luotuja päätöksiä (koirat kokouksissa ja neuvotteluissa).
If you can measure it, you can sell it!
Päädyimme yhteisen tavoitteen pohjalta aloittamaan yhteistyötä. Vireille olisi saatava tutkimuksia, joissa etsittäisiin vastauksia mm. siihen, voivatko koirat omalla läsnäolollaan lisätä asiakkaiden onnellisuuden kokemuksia em. palveluntuottajien toimintaympäristöissä. Tutkimuksen edellyttämän rahoituksen hankkimiseksi Mr. Katz lupasi olla avuksi. Meille jäisi vastuulle mm. sopivien palveluntuottajien etsiminen tutkimushankkeeseen sekä vakuuttamalla, että koirat todellakin soveltuvat heidän toimintaansa (voisi olla esim. ”koira tavattavissa”- huone). Tutkimuksessa voitaisiin hyödyntää nykyaikaisia mobiililaitteilla nopeasti ja vaivattomasti suoritettavia dokumentaatioita, joista Mr. Katz oli keskustellut tavatessaan pohjoismaalaisia kollegoitamme.
Keskustelimme myös yleisesti koira-avusteisen toiminnan rahoituksesta. Suurin osa toimijoista käyttää omaa koiraansa ammatillisessa työssään tai toimii vapaaehtoistyössä koiransa kanssa. Tämä saattaa ylläpitää mielikuvaa, että koira on ”puuhastelemassa” toiminnan lisukkeena, jättäen huomiotta koiran todellisen merkityksen toiminnassa: ihmisen psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen hyvinvointi (vaikuttajina mm. human-animal bond ja oksitosiini). Tarvitsemme uudenlaista ”brändiä” toiminnallemme ja nykyisen mielikuvan muuttamista markkinoinnin, yhteistyön ja uudenlaisen yritysmallin kautta: koira-avusteinen toiminta on vaikuttavaa ja arvokasta.
Lisätietoa:
Kirjoittajat:
Ingela Wikman
tutkija ja hoitaja eläinavusteisessa työssä
https://ingelawikman.jimdo.com/
Nordic Green Care Research Network, suomalainen koordinaattori
https://www.slu.se/en/departments/animal-environment-health/greencarenetwork/
ingela.j.wikman@gmail.com
Kaija Ikäheimo
LT, lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lapsi- ja nuorisopsykoterapeutti
p. 040-505 6232
Ritva Mickelsson
tohtorikoulutettava (HY)
eläinavusteista oppimista käyttävän yläkoulun (virkavapaalla 2017-2018 oleva) rehtori
Cennet-koulukoiran kanssa työskentelevä erityisopettaja
sosiaalipedagoginen hevostoimintaohjaaja (SPHT®)
p. 050-5747405