Uutiset
Tmi Hyvinvoiva Hevonen - Voimaa ja hoivaa eläinavusteisuudesta
01.10.2019
GCF ry:n jäsenyrityksen esittely
Aloitamme uuden juttusarjan jäsenyrityksistämme sekä heidän palveluistaan. Kaikki Green Care Finland ry:n jäsenyritykset voivat tarjota itseään uutisen aiheeksi laittamalla sähköpostia Maaritille: maarit.aho@gcfinland.fi. Liitä viestiin valmiiksi jo kuvia ja/tai video sekä pohjatekstiä aiheesta, josta haluat erityisesti kertoa jutussa.
Kymenlaaksossa Haminan Sivatissa toimiva Hyvinvoiva Hevonen on Sanna Puontin yritys, joka tarjoaa Green Care -periaatteita noudattavia eläinavusteisia palveluja. Palvelut pohjautuvat eläinavusteisiin menetelmiin moniammatillisella yhteistyöllä toteutettuna. Osa palveluista toteutetaan luontohoivan näkökulmasta ja osa luontovoiman näkökulmasta.
”Opiskeltuani eläintenluontaishoitajaksi sekä Centered Riding -ohjaajaksi innostuin oman ratsastusyrityksen perustamisesta. Erityisesti naprapatiaopinnot ovat kuitenkin innostaneet minua kehittämään toimintaa enemmän kohti Green Care -yrittäjyyttä. Haluan välittää asiakkailleni samoja tunteita, joita olen itse kokenut eläinten kanssa toimiessani, kuten luonnon kunnioittamista, läsnäoloa tässä hetkessä, onnistumisen tunteita sekä iloa ja positiivista asennetta elämää kohtaan.
Olemmekin nyt kehittämässä palvelutarjontaamme yhä enemmän kohti eläinavusteista toimintaa talliympäristössä ja luontoympäristössä, jossa käytössä ovat hevoset, vuohet ja puput. Koen, että eläimen kanssa tapahtuva vuorovaikutus on toimintamme keskeinen voimavara. Toiminnan tavoitteena on mm. kehittää asiakkaan itsetuntemusta, vastuunottoa, rohkeutta ja hoivaamisen tarvetta.”
Hyvinvoiva Hevosen Green Care -palveluja ovat mm. eläinavusteinen Green Care -toiminta sekä Green Care -painotteinen työtoiminta. Alla esimerkkejä palveluista.
- Hyvinvointia Hevosesta. Palvelussa pyritään lisäämään asiakkaan kehotietoisuutta ja itsetuntemusta. Toiminnan lähtökohtana on ihmisen ja hevosen välinen vuorovaikutus sekä talliyhteisö
- Sosiaalipedagoginen hevostoiminta. Sosiaalipedagogisen hevostoimintaohjaajan tukemana asiakas voi turvallisesti harjoitella elämässä tarvittavia sosiaalisia taitoja sekä saada vinkkejä oman elämän haltuunottoon
- Iloa eläimistä. Tavoitteellinen ja kuntouttamista tukevaa toimintaa, sisältäen eläinten hoitamista, käsittelyä ja liikuntaa sekä erilaisia harjoitteita eläimen kanssa
- Myötäkarvaan päivätoiminta. Tavoitteena elvyttävien ja voimaannuttavien kokemusten tuottaminen hevosten hoitamisen ja erilaisten tehtävien avulla.
- Lumikin lenkki. Sisältää suomenvuohiin tutustumisesta sekä niiden hoitoa ja luonnossa liikkumista
- Voimaa vuohivaelluksesta - Veikeän vuohen vaellus. Sisältää vuohenkäsittelytaidon opettelua sekä retken metsään yhdessä vuohien kanssa. Vaellus räätälöidään tarvittaessa asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti
Sanna Puonti nostaa myös esille, että ”Palvelut räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaisesti eikä osallistuminen edellytä aiempaa kokemusta eläimistä tai ratsastamisesta. Olemme myös keskittyneet erityisesti lasten ja nuorten kasvuun ja kehitykseen, ja palvelut sopivat myös erityislapsille ja -nuorille.”
Iloa ja onnistumisen tunteita vuohien avulla
Hyvinvoiva Hevosen palvelujen tavoitteena on tarjota asiakkaalle mm. vuorovaikutustaitoja ja onnistumisen tunteita eläinten avulla. Toiminnallisuus on erittäin tärkeä osa palvelua. Ohessa olevasta kuvasarjasta poimintoja vuohiavusteisten palvelujen toiminnoista.
|
|
|
|
|
Kuvassa lähdetään Veikeän vuohen vaellukselle. Luontoliikunnalla on monia tutkittuja terveysvaikutuksia. Se parantaa itsetuntoa ja mielialaa, ylläpitää ja parantaa tasapainoa sekä elvyttää ja lisää energiaa. Vaelluksella asiakkaat pääsevät kokeilemaan uusia asioita eläinten avulla ja eläinavusteisessa työskentelyssä toiminnallisuus ja yhteisöllisyys toteutuu luonnostaan. |
Taukopaikalla eväiden syönnin jälkeen tehdään metsäluontoa käyttäen keskittymistä vaativa harjoitus keräämällä eri värisiä maahan tippuneita lehtiä kepeistä tehtyihin lokeroihin. Lopuksi katsotaan, mitkä lehdet maistuvat vuohille parhaiten. |
Asiakkaat suunnittelevat ja rakentavat itse vuohiagilityradan. Tehtävä tarjoaa mahdollisuuden harjoitella vuorovaikutustaitoja sekä ryhmässä toimimista ja yhteistyötä toisten ihmisten kanssa. Vuohiagilityradalla eläimen kanssa tapahtuvaa vuorovaikutusta reflektoidaan ihmisten kanssa tapahtuviin vuorovaikutustilanteisiin oikeassa elämässä.
|
Asiakas radalla vuohen kanssa. Onnistuminen eläimen kanssa työskenneltäessä vahvistaa itsetuntoa ja itsepystyvyyttä. Lisäksi asiakas voi kokea saavansa vuohesta ystävän, kun hän hoitaa eläintä. Eläin ei arvota ihmistä tiettyyn lokeroon, vaan kohtelee kaikkia tasavertaisesti.
|
Toiminta ei ole rajattu vuodenaikojen mukaan vaan toimintaa voidaan toteuttaa ympäri vuoden. Tässä ryhmä lenkillä Lumikki-vuohen kanssa.
|
Katso myös video Hyvinvoiva Hevosen vuohivaelluksesta yhdistyksen Facebook-sivuilta.
Takaisin uutisiin