Tuoreessa Åbo Akademian sosiaalipolitiikan väitöstyössä selvitettiin luonnon merkitystä hyvinvoinnin näkökulmasta. Haastateltavina oli Pohjanmaalla ja Uudellamaalla asuvia ihmisiä, jotka olivat valinneet maaseutuasumisen elämänmuodokseen.
Kaikki haastateltavat pitivät luonnonläheistä elämänmuotoa oman hyvinvointinsa kannalta keskeisen tärkeänä. Luonto tarjosi heille keinon arjen rasituksista palautumiseen, tutkija Ghita Bodman kertoo. He osasivat lähteä luontoon tuntiessaan väsymystä ja kuormitusta. Palatessa saattoi tuntea itsensä uudeksi ihmiseksi.
Tutkimuksen taustalla oli ns. ’salutogeeninen’ ajattelu, joka selvittää keinoja, joiden avulla ihmisten mahdollista selviytyä elämässä vastaan tulevista haasteellisista tilanteista ja ylläpitää terveyttä.
Maaseudun rauha oli ihmisille erityisen tärkeää. Jopa syksyn pimeys ja hiljaisuus maaseudulla koettiin etuoikeutena. Kiireen tilalle oli löydetty läsnäolon kokemuksia, ja ympäristöön kiinnittymistä. Moni kertoi kuuntelevansa oman sisimpänsä ääntä ja hyvinvointiin liittyviä tarpeita.
Osa oli havahtunut luonnosta saadun hyvinvoinnin tärkeyteen sairauksien kautta, osa oli väsynyt työelämän suorittamiseen tai kaupunkielämän kulutuskeskeisyyteen.
Elämisen yksinkertaisuutta maaseudulla arvostettiin. –Saa syödä vaikka tuoretta kalaa, jonka on itse pyydystänyt. Tai kylmällä ilmalla istua syömään leipäjuustoa, jonka lämmittää pannulla kermassa ja laittaa päälle lakkahilloa, kuvaili eräs maaseudun asukkaista elämäntapaansa.
Salutogeeninen teoria korostaa oman elämän hallittavuutta, mihin maaseudulla liittyi myös yhteisöllisyyden tuoma turva, Bodman kertoo. Ihmisiä on vähemmän, jolloin jokaisesta vastaantulijaan jaksaa suhtautua kiinnostuksella. On helpompaa olla sosiaalinen.
Bodman näkee luonnon merkityksen tulevaisuudessa yhä korostuvan, kun tarvitsemme vastapainoa digitalisaation ja globalisaation kasvattamalle impulssivirralle.
Ghita Bodman. 2019. Leva ett med naturen – ”Dammråttor kan man ju ge namn åt om man vill”. Ruotsinkielinen väitös on luettavissa:
https://www.doria.fi/handle/10024/171323?locale=lfi.