Luovuuden Lakeus Ky, jonka palvelukokonaisuus Satumaa-eläintoiminta sai hiljattain myös LuontoVoima-laatumerkin, on ollut toiminnassa kohta viisi vuotta. Yrityksen tulevaisuuden suunnitelmissa on laajentaa palveluvalikoimaa myös luontohoivan puolelle.
Yrittäjä Sonja Jokiranta, FM, tanssi-liiketerapeutti, EASEL-ohjaaja, ratsastuksen Coaching With Connection -istuntaopettaja (joulukuu 2020), työnohjaaja (2020-2022) kuvailee työkavereitaan meidän laumaksi, johon kuuluu Sonjan lisäksi Jenni Marttila, hevostoiminnan ja ratsastuksen ohjaaja, ratsastuksen Coaching With Connection -istuntaopettaja (joulukuu 2020), sosiaalipedagogisen toiminnan ja centered ridingin -ohjaaja, Heli Saari, fytoterapeutti, artesaani ja hevosharrasteohjaaja (2021), Susanna Mastokangas, maatilatalouden perustutkinto - hevosen hoitaja (Agricultural Internship Program), Päivi Teräväinen, lähihoitaja, SM-tason lännenratsastaja, Fanni Aalto, FM (2021) sekä joukko hevosia ja lampaita.
Sonja innostui Green Care -palvelujen tuottamisesta muuttaessaan maalle
Olen itse kokenut maalle muuton kautta eläimien sekä luonnon keskellä elämisen niin voimaannuttavana, hoitavana ja lohduttavana että halusin tarjota samaa muillekin. Jatkoin myös kouluttautumistani eläinavusteisuudesta ja ymmärsin kuinka upeaa ja vaikuttavaa eläintyöparien kanssa työskentely voikaan olla, kertoo Sonja jatkaen, hyvinvoinnin tuottamisella Green Care -menetelmin on myös monia ongelmia ennaltaehkäiseviä vaikutuksia. Tällä on siis myös yhteiskunnallisia vaikutuksia esim. syrjäytymisen ehkäisemisessä. Vuorovaikutustaitojen ja tunteiden hallinnan parantumisen kautta ihmiset voivat voimaantua ja esimerkiksi työllistyä tai saada mielekkäämpiä tapoja viettää aikaansa.
Sonjan vinkkejä Green Care -toiminnasta kiinnostuneille
Sonja näkee, että alalla on upea tulevaisuuden lupaus, jolla on paljon annettavaa sekä virkistys- ja viihdealalle, sosiaali- ja terveysalalle sekä myös yritysmaailmaan ja työhyvinvoinnin kentälle.
Myös musiikki, tanssi ja Green Care -menetelmät kommunikoivat upeasti keskenään. Luonto on monenlaisen luovuuden lähde, nostaa Sonja esille.
Yrityksen Green Care -palvelut, käytetyt menetelmät ja asiakasryhmät
Luovuuden Lakeuden Satumaa-eläintoiminta sisältää ratsastuksen eri lajeja (western, matka/maasto, istuntaopetus, kouluratsastus), maastakäsittelytunteja, hevostanssia, ajo-opetusta, sydänyhteyden luominen eläimiin eläinhetkissä, vuorovaikutuskoulutusta ja tyhypäiviä eläinavusteisesti, lammasagilityä, EASEL - tunnetaito-ohjausta ja sosiaalipedagogista hevostoimintaa virkistys/voimaantumiskärjellä. Lisäksi yritys tarjoaa eläinhetkiä laitoksiin ja palvelukoteihin lampaiden ja ponien kanssa sekä suunnittelee mm. kuntouttavaa työtoimintaa ja eläinavusteista ryhmäterapiaa.
Yrityksen pääasiakasryhmät ovat luontoavusteisuudesta ja yhteyttä rakentavasta eläintoiminnasta kiinnostuneet yksityishenkilöt, ryhmät, työtiimit ja työyhteisöt. Palvelut sopivat myös erityisen tuen ryhmille.
Vaikka palveluja on monia, ovat tavoitteet samoja, kuvailee Sonja yrityksen toimintaa, luonto- ja eläinavuisteisuuteen perustuvat menetelmät ovat tutkitusti vaikuttavia ja niitä on mielekästä tehdä ja tuottaa. Green Care -toimintamallit ovatkin ihanteellisia juuri niiden tavoitteellisuuden, vastuullisuuden, laadun valvonnan ja ohjaustekniikan tärkeyden arvostamisen vuoksi.
Satumaa-eläintoiminta painottaa hetkessä läsnä olemista ja sitä kautta syntyviä hyvinvointivaikutuksia
Lista on pitkä kysyttäessä yrityksen Green Care -menetelmiin perustuvien palvelujen hyvinvointitavoitteista ja -vaikutuksista. Yrityksen luontovoimapalvelut tähtäävät muun muassa stressin vaikutusten vähentämiseen, kuten verenpaineen alentamiseen, keskittymiskyvyn parantamiseen ja hetkessä läsnä olemiseen.
Satumaa-eläintoiminnan hyvinvointitavoitteita ovat maatilan eläimistä ja maaseudun rauhasta saatavat positiiviset ja sykähdyttävät kokemukset, jotka lisäävät mielihyvähormonien tuotantoa aivojen välittäjäaineissa sekä vastustuskykyä tulehdusta vastustavien hormonien avulla, kuvailee Sonja palvelun tavoitteita, tavoitteena voi myös olla henkisen hyvinvoinnin lisääminen, itsereflektiokyvyn lisääminen luonto- ja eläinavusteisuuden kautta, pysähtyminen ja rauhoittuminen, omien elämäntavoitteiden kirkastuminen esimerkiksi läsnäoloharjoitusten avulla, osallisuuden ja hyödyllisyyden kokemusten lisääminen sekä yksilön persoonan minäkuvan kirkastaminen ja omien lahjojen ja luovuuden löytäminen.
Kokemustemme mukaan asiakkaan löytäessä yhteyden eläimen kanssa, tällä on siirtovaikutuksia myös muille elämän osa-alueille. Esimerkiksi ihmissuhteiden vuorovaikutus voi parantua tätä kautta, avaa Sonja kokemuksiaan, Satumaa-eläintoiminta tähtääkin mm. tunnetaitojen kehittymiseen ja omien vuorovaikutustaitojen parantumiseen. Kontakti luonnon ja eläinten kanssa lisää itsetuntemusta ja oman kehomielen hahmottamista uudella tasolla. Tämä on meille myös yksi tärkeä tavoite. Kokemuksemme perusteella eläintoiminta ihmisläheisten ja hyvinvoivien eläintyöparien kanssa on todella vaikuttavaa.
Sonja on huomannut, että hevosilla ja esimerkiksi pikku karitsoilla on kyky murtautua ihmisten muurien ja panssareiden läpi.
Eläimet tekevät sen hellävaraisesti ja ystävällisesti. Monenlaisia tunteita lähtee liikkeelle ja erilaisia teemoja nousee keskusteluihin, kuvailee Sonja eläinavusteisten menetelmien mahdollisuuksia, luonnossa tekeminen maadoittaa ja eläinten läsnäolo rauhoittaa. Aina ei tarvitse tehdä mitään, voi vain olla ja hengittää ja tämä riittää.
Hyviä kokemuksia
Sonja nostaa esimerkiksi palvelun vaikuttavuudesta palautteen, jossa nuori nainen, joka on hyödyntänyt kulttuuri- ja hyvinvointitilan palveluja jo pitkään, aluksi satunnaisesti työhyvinvoinnin näkökulmasta, mutta nyt säännöllisesti Satumaa-hevostoiminnan yksityistunneilla, kuvailee kokemustaan:
”Ollaan tehty istuntatyöskentelyä, maastakäsittelyä ja tanssittu hevosen kanssa. Ollaan myös vietetty laatuaikaa hevosten, tallikissojen ja lampaiden kanssa.
Minulle tämä toiminta on omaan itseen ja läsnäoloon keskittymistä, pysähtymistä ja ajan antamista itselle, jolloin ei tarvitse olla missään muualla. Täällä rentoutuu ja tulee hyvä mieli, tästä paikasta, eläimistä ja ihmisistä. Tietoisen läsnäolon tason saavuttaminen antaa todella paljon ja siitä saa mielihyvää. Täällä hetkessä oleminen on helppoa ja se on vastapaino hektiselle arjelle.
Hevosen kanssa ajan viettäminen, harjaaminen ja silittäminen on tosi rentouttavaa ja mukavaa. Lampaiden paijaaminen on ihanaa, ne on vaan niin hyviä tyyppejä. Lampaat ovat kokonsa puolesta sellaisia, että niitä on helppo lähestyä. Voisin kuvitella, että jos ei vielä esimerkiksi tunne hevosten kehon kieltä niin ne voi olla vähän pelottaviakin jo kokonsa puolesta. Lampaiden luo tuntuu luottavaiselta mennä.
Luovuuden Lakeuden tilalla eläimet ja ihmiset yhdessä luovat sellaisen ilmapiirin ja olon, että tänne on ihana tulla ja kokee itsensä tervetulleeksi. Lempeä ote eläinten kohtelussa näkyy ja se, että eläimet ovat vertaisia ja niistä puhutaan työkavereina ja ystävinä. Tämä näyttäytyy mukavalla tavalla päivittäisessä vuorovaikutuksessa esimerkiksi halailuna, suukotteluna ja paijauksina. Tätä ei joka paikassa näe - täällä eläimet eivät ole välineitä.
Täällä on sydäntä sykähdyttäviä tarinoita. Esimerkiksi eräs tänne noin vuosi sitten tullut hevonen, joka oli silloin aika varautunut ja äkkipikainen on tällä hetkellä luottavaisempi ja rauhallisempi. Tämä tarina ilahduttaa.”
Katariina, 27
Aloitimme juttusarjan jäsenyrityksistämme. Kiinnostuitko oman toimintasi esittelystä uutisvirrassamme, ota yhteyttä Maaritiin: maarit.aho@gcfinland.fi tai 050-5361199.