Mixing Nuts on Erja Järvelän vuonna 2013 perustama yritys, joka on tuottanut vuodesta 2017 lähtien GC-palveluja. Erja kertoo koulutuksestaan seuraavaa: “entisessä elämässä juristi ja kauppatieteilijä, nyttemmin holistisen hyvinvoinnin valmentaja, luonto- ja ympäristöneuvoja ja Metsämieli© -kouluttaja.”
Mikä sai sinut aloittamaan GC-palvelujen tuottamisen?
Olen totaalinen alanvaihtaja, minulla on 16 vuoden kokemus kansainvälisessä yritysmaailmassa. Vuonna 2010 kun jätin sen maailman taakseni, tuli jotenkin sellainen tunne, että jotain muuta olisi tässä maailmassa ja elämässä nähtävänä. Ja sehän elämä oli hyvin kaukana mistään ekologisuudesta tai vihreydestä ja ylipäätään itsetuntemuksesta, sitä oli vain suorittanut elämää siihen asti. Hyppäsin sieltä sitten pois ihan omasta vapaasta tahdosta, mutta joku ihmeellinen sisäinen tunne tuli siitä, että nyt kannattaisi katsoa ehkä muitakin asioita elämänpolulla.
Lähdin sitten Lapissa viettämäni välivuoden jälkeen ihan muille urille ja ihan ensimmäiseksi opiskelin itseni kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentajaksi, joka ei sinänsä vielä Green Careen liity. Aloitin uutta uraani yksityisvalmennuksella, olen aina ollut kovin ihmisläheinen, aiemmalla urallakin se oli se mikä pitikin siinä maailmassa niin pitkään.
Jossain vaiheessa kun oli vielä vähän hiljaisempaa oman yrityksen toiminta, löysin Hyrian ja lähdin lukemaan itseni luonto- ja ympäristöneuvojaksi, jota silloin nimettiin näin, nykyään luonto- ja ympäristöohjaaja. Sieltä alkoi tulemaan kaikkea sellaista oppia, mikä oli minua luontaisesti aina kauheasti kiinnostanut. Olin aina tykännyt paljon liikkua luonnossa, ja Lappi oli tullut siinä vaiheessa jo todella tärkeäksi itselle ja siellä onkin toinen kotini tällä hetkellä. Aloin saamaan sanoituksia näkemyksilleni ja luonto alkoi tulemaan enemmän lähelle kaikkinensa. Eli koulun kautta alkoi kunnolla Green Care -lähtöisyys itsellä, kun tuli näkymää tähän konseptiin.
Minkälaisia GC-palveluja Mixing Nuts tarjoaa, minkälaisia menetelmiä on käytössä ja millaisia asiakasryhmiä palvelee?
Metsämieli tavallaan leimaa kaikkea mitä teen, ujutan sieltä erilaisia harjoitteita asiakkaan tarpeisiin, aina sen mukaan mitä asiakas pyytää ja minkälaista ohjelmaa asiaa haluaa.
Minulla on hyvin erilaisia ryhmiä, esim. yritysryhmiä jotka haluavat TYKY- tai TYHY-päivän osaksi Metsämieli-teemaisen hyvinvointikävelyn. Tai sitten esimerkiksi yksi johtoryhmä halusi Metsämieli-kävelyn , mutta siitä muodostuikin lopulta semmoinen pidempi hyvinvointi-vaellus. Käytin siinä omia hyvinvointivalmennusmetodeja ja Metsämieli-harjoitteita, joten siitä tulikin omanlaisensa kokonaisuus. Ylipäätään tarjoan erilaisia tilausohjauksia ihan kenelle hyvänsä ja minkälaiselle porukalle tahansa. Esimerkiksi yhdistykset ovat tilanneet erilaisiin tarpeisiin hyvinvointikävelyitä.
Sitten tietysti iso osa mitä teen on Metsämieli-kouluttajan työt, eli koulutan Metsämieli-ohjaajia ja -vetäjiä. Haluamme alkaa viemään ulkomaillekin Metsämieli-metodia, meillä on tällä hetkellä kirjakäännös meneillään, katsotaan miten saadaan se ulos ainakin e-kirjana. Kirjakäännöksen jälkeen metodia on helpompaa viedä ulkomaille, kun ei metsämielestä ole oikein ollut englanninkielistä materiaalia olemassa, joten ulkomaille laajentaminen ollut vähän vaikeaa tähän asti. Tsekeissä ja Belgiassahan on Metsämieli-kursseja jo järjestetty.
Sitten teen paljon erilaisia mielen taitoihin liittyviä hyvinvointivalmennuksia. Elikkä ajatuksiin ja uskomuksiin ja niiden vaikutuksesta omaan hyvinvointiin, palautumiseen ja stressiin liittyen. Jos vain pystyn, yritän puhua erilaisista hyvinvointiasioista mieluiten ulkona ja luonnon keskellä.
Ensi syksynä järjestetään ensimmäistä kertaa retriitti Lapin Pyhätunturilla, jossa vietämme 2 yötä autiotuvassa ja päivät ovat täynnä erilaisia Metsämieli- ja hyvinvointiasioita, vaelluksen ja juttelun lomassa.
Elikkä on hyvin monenmoista palvelua, ja usein räätälöin sitä asiakkaan tarpeeseen ja muodostan siitä hyvän kokonaisuuden.
Miksi juuri GC-toimintamallit?
Itse ajattelen luonnosta ylipäätään, että luonto vaikuttaa meistä jokaiseen, halusimme tai emme. Sinne ei tarvitse mennä tarkoituksenmukaisesti tekemään tai suorittamaan jotakin, vaan vaikutukset luonnosta tulevat ihan itsestäänkin. Luonnossa tapahtuu ihmeitä, halusi tai ei. Luonnossa ollessa tulee joka kerralla erilainen kokemus ja joka päivä on erilainen, vaikka tekisit samoja harjoituksia tai olet tekemättä mitään, mutta silti se kokemus on jotenkin erilainen. Itse ainakin koen luonnon joka kerta erilailla ilahduttavana. Se että kokemus muuntuu, on yksi luonnon rikkauksista.
Se on mielestäni hienoa, että luonto muistuttaa meitä kaikesta elämän moninaisuudesta, me näemme siellä luonnon kiertokulussa syntymät ja kuolemat, ja voimme kokea iloa ja surua luonnon keskellä. Luonnon värit ovat hienoja ja moninaisia, itsekin olen ulkona luonnossa joka päivä ihan fiiliksissä niistä, kuten nyt tästä vihreydestä mikä tällä hetkellä vallitsee.
Ajattelen vielä, että sitten kun oppii arvostamaan sitä omaa luontoa siinä ympärillä, niin sitä kautta kehittyy siinäkin suhteessa, että tulee enemmän tietoisuutta kestävästä kehityksestä ja haluaa alkaa suojelemaan sitä luonnon kauneutta kun sen kokee. Jos vain kulkee laput silmillä, niin kuin itsekin tein aikoinaan, en ehtinyt ajatella ja kokea mitään, kiiruhdin vain. Haltioituminen on aina mahdollista luonnossa, jos vain malttaa olla hetken ja mennä pikkuisen hiljempaa. Pysähtyminen ja kauneuden vaaliminen alkaa tuottamaan paljon muutakin ihmisessä ja sitä kautta hyvää tähän maailmaan.
Minkälaisiin asiakaskohtaisiin tavoitteisiin käytät GC-menetelmiä?
Yritysasiakkailla on usein paljon tavoitteita, jotka liittyvät palautumiseen, virkistymiseen ja pysähtymisen kokemisen tahtoon. Yleisesti rauhoittuminen on tosi monen tavoite tänä päivänä.
Yleensä luonnossa asiat vain alkavat avautumaan ja siellä on helpompi puhua kuin toimistoympäristössä, myös yhteyden luominen asiakkaisiin on helpompaa. Varsinkin jos olen vielä tuntematon valmentajana, niin toisten ei ole välttämättä kovin helppo lähteä avautumaan tai pukemaan sanoiksi asioita pöydän ääressä jutellessa.
Minkälaisia huomioita olet tehnyt GC-palvelujen vaikuttavuudesta?
Kyllä melkein tuntuu siltä, että joka kerta, oli mikä tahansa tilaisuus tai tilanne, ryhmä tai porukka, niin ihmiset kokevat wow-efektejä, isosti tai pienesti. Jotenkin ihanaa joka kerta olla seuraamassa sitä ja itsekin nauttia heidän fiiliksistään sekä luonnon aiheuttamista tuntemuksista. En välttämättä edes koe tekeväni työtä, vaan enemmän tai vähemmän olen vain ihmisten kanssa luonnossa. Tietysti välillä joutuu enemmän miettimään vetämistäkin.
On myös hienoa nähdä kun ihmisten olotila kohenee aivan silmissä ja usein se onkin aivan erilainen alussa ja lopussa. Jos tutkii vaikkapa ryhmädynamiikkaa tai ylipäätään miten ihmiset siinä tilanteessa ovat, niin sen huomaa selkeästi miten ihmiset aukeavat ja rentoutuvat sekä heihin tulee iloa.
Tuleeko mieleen esimerkkitapausta kun on saavutettu tavoitteita GC-menetelmillä?
Esimerkiksi sellainen tulee mieleen kuin Amigo, eli Helsingin diakonissalaitoksen ystävä-ohjelma. Olen itsekin ollut mukana ohjelmassa ystävänä, se kestää aina vuoden kerrallaan. Eli siinä ollaan ihan ystävänä eikä mitenkään valmentajan tai terapeutin roolissa, eritystarpeiselle nuorelle ja sitten vain tavataan säännöllisesti. Tämän ystävä-ohjelman parit ovat kaksi kertaa käyneet Metsämieli-kävelyllä, eli kahtena eri vuotena ovat eri porukat käyneet. Olen yrittänyt ottaa huomioon ohjelmaa suunnitellessa, että he tulevat parina eivätkä välttämättä tunne toisiaan.
Olen saanut aivan ihastuttavaa palautetta siitä, kuinka toimiva tämä konsepti on tässä kohtaa ollut. Se on ollut kauhean kiva kuulla ja huomata. Siinä näkee hienosti miten lähtee paridynamiikat toimimaan.
Minkälaisia vinkkejä antaisit Green Care -alalle suuntaaville toimijoille?
Ylipäätään kun lähtee toteuttamaan itseään, jos on jonkinlainen intohimo, niin rohkeasti vain lähteä tekemään ja kokeilemaan erilaisia asioita. Kun kokeilee rohkeasti asioita niin sieltä kyllä löytyy ne omat jutut, joista voi jopa ansaita, näin jos yrittäjänä puhun. Minäkin teen paljon vapaaehtoistyötä, missä voin toteuttaa muunlaisia juttuja. Uskaltautuu hakemaan vaan rohkeasti kombinaatiota millä asiat toimii, eikä pelkää turhia epäonnistumisia.
Luottaa luontoon. Itseäkin aluksi jännitti miten asiat menee, luonnossa kuitenkin tapahtuu joka kerta pieniä ihmeitä: oli sää mikä hyvänsä, niin se toimii. Hyvällä asenteella pääsee todella pitkälle!
Erja haluaa nostaa esille vielä seuraavanlaisia juttuja liittyen Green Care –alaan ja omaan toimintaansa:
Ajattelen, että virtuaaliluonnon hyvinvointivaikutuksia hyödynnetään tänä päivänä hirmuisen vähän. Tänä päivänä on olemassa tosi paljon mielenkiintoista tutkimusta, joissa on todettu samantyyppisiä vaikutuksia kehoon niin virtuaalisella kuin oikealla luonnolla. Olen kehittänyt itse Metsämieli-peruskurssin verkkoon, jonka voi tehdä siellä kokonaan omaan tahtiin.
Uudehkona ideanani on, että kehittelisin oman hyvinvointiapin, ja olenkin ostanut oikeudet jo yhteen appipohjaan. Minulla olisi ajatuksena, että liikuntarajoitteiset ihmiset ja muut jotka eivät jostain syystä pääse metsään, voisivat virtuaaliluonnon kautta kokea erilaisia asioita. Mielestäni virtuaaliluonnon mahdollisuuksia ei ole vielä ollenkaan hyödynnetty. Voisi vaikka pohtia mitä kaikkea esimerkiksi työpakoillakin voisivat virtuaaliluontotauot tehdä. Jos esimerkiksi luotaisiin tiloja missä vesi solisisi luontokuvien kanssa, voisi rauhoittua videoiden ääreen tauolla jne.
Pääsin myös opiskelemaan syksyllä alkavaan ekoterapeutti-koulutukseen Briteissä. Koulutus järjestetään myös etänä, joten paikalle ei ole pakko mennä. Ihan supermielenkiintoista, siellä saan varmaan paljon uusia näkökulmia siihen, millä kaikilla tavoilla voi luontoa hyödyntää ja mihin kaikkeen se soveltuu. Tuntuu, että itsellä on vasta ihan pieni kuva siitä.
Haluaisin viedä luonnon mahdollisimman moneen asiaan mitä teen. Myös muunlaisiin koulutuksiin ja yleisiin hyvinvointikoulutuksiin, ja muihin yritysmaailmaan suuntautuviin juttuihin. Korona-aika on antanut hyvän sysäyksen sille, että ihmiset ovat alkaneet käymään ulkona luonnossa, ja ovat huomanneet, että siellä on kaikenlaista mielenkiintoista ja siellä myös viihtyy. Olemme yhteistyökumppanini kanssa toteuttaneet esimerkiksi “Vaikeat asiakaspalvelutilanteet” -teemaisen koulutuksen, jonka voisi aivan mainiosti toteuttaa ulkona, kun vain hyvin suunnittelee. Jos vain luonnossa voisi vielä enemmän tehdä, niin se olisi ihanaa!
Yksi juttu omalla to-do listallani on myös Green Care -laatumerkin hakeminen omalle toiminnalleni.
Kiitos Erjalle, Mixing Nuts Oy:n toiminnan esittelystä! Mikäli haluat osallistua juttusarjaamme, ota yhteys Tomiin: viestinta@gcfinland.fi tai puh. 050 551 7899.