Uutiset

Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset

Uutiset

Hevosavusteista toimintaa kaikille halukkaille - jäsenesittelyssä Huvikummun Hevostalli


01.09.2022

Huvikummun Hevostalli on Kangasalla sijaitseva, hevosavusteista Green Care -toimintaa tarjoava perheyritys. Huvikummun hevostallin yrittäjinä toimivat Hieta-Aron siskokset Henna ja Julia. Henna on aloittanut hoitoalan työt vuonna 1998, valmistuttuaan lähihoitajaksi. Myöhemmin hän on opiskellut lisää hoitopuolta sekä hevospalveluiden tuottaja ja hevosavusteisten palveluiden ohjaaja –ammattitutkinnon. Julia on koulutukseltaan fysioterapeutti. 


Seuraavassa Henna kertoo lisää yrityksen toiminnasta. 
 
Mikä sai teidät aloittamaan GC-palvelujen tuottamisen? 
Green Care -palveluita ollaan virallisesti tuotettu vasta alkuvuodesta alkaen, mutta vastaavia palveluita meillä on ollut jo kauemmin. Yritys on perustettu vuonna 2010 ja lähtenyt käyntiin yksityistallipaikkojen vuokrauksesta eli täyshoitotallin pidosta. Me molemmat työskennellään kehitysvammapuolella yksikön vastaavina, joten sitä kautta lähti ajatus 2013 vuonna, tuoda tänne meidän hevostalliyritykseen asiakkaat käymään ja pikapuoliin sen jälkeen lähdettiin jo luomaan tavoitteellista kuntouttavaa hevospuolen eläinavusteista toimintaa. 
 
Minkälaisia GC-palveluja Huvikummun Hevostalli tarjoaa ja mille asiakasryhmille? 
Meillä on hevosavusteinen toiminta tällä hetkellä päätuote. Käytetään talliympäristöä ja eläinavusteisia menetelmiä kuntouttajana, tehdään myös sellaisella ei tarvitse osata mitään -mentaliteetilla, matalan kynnyksen harjoituksia hevosten kanssa, esimerkiksi hevosten hoitamista, ratsastamista tai ajamista luonnossa.  Eläinavusteisuuteen liittyen, meillä on myös koira tallilla. Huvikummun Hevostallin asiakasryhmät ovat tällä hetkellä pääsääntöisesti kehitysvamma- ja autismipuolen henkilöitä, nuoria ja aikuisia. Sekä nyt viime aikoina on asiakkaiksi tullut myös lapsia.  

 

Meillä on myös matalan kynnyksen harrastamista ja kerhoja toteutettu yhteistyössä kaupungin kanssa. Näissäkin käytetään talliympäristöä kuntouttavana ympäristönä, eli räätälöidään asiakkaille tallitoimintaan kuntouttavia työtehtäviä. Opetellaan tallilla asioita, mitkä vaikuttavat yksilön omaan toimintakykyyn ja sitä kautta pyritään siihen, että yksilö pystyisi omassa arjessa toimimaan paremmin ja vakaammin.  Yksi asia mitä tallilla harjoitellaan tosi paljon, on omien tunteiden säätely ja sanottaminen, autisminkirjo henkilöiden kanssa ne on niitä asioita, missä haasteita on ehkä eniten.  

 

Peruspalveluiden ulkopuolelta voidaan tehdä muunlaisiakin juttuja, kuten nyt viimeisimpänä tehtiin sellaisia täsmäiskuja hevosen kanssa Tampereen keskustaan, jossa meidän hevonen oli Pyynikin kesäteatterin tauoilla esiintymässä. Mietittiin, että jos ei kaupungista tulla maalle, niin mennäänkin me maalta kaupunkiin ja tehdään hevosia tutuksi ihmisille. Saimmekin tästä tosi hyvän vastaanoton Tampereella.  
 
Miksi juuri GC-toimintamallit ovat valikoituneet teidän käyttöön? 
Meillä meni niin, että luotiin omia toimintamalleja jo aikaisemmin ja sitten ne vaan sulautui yksi yhteen Green Care –toiminnan kanssa. Me on myös huomattu, että GC-toimintamalleilla ja talliympäristössä on helppo saavuttaa asetettuja tavoitteita ja päästää hyviin tuloksiin. Hevosavusteissa toiminnassa ja talliympäristössä toimintamallien lukuisat vaihtoehdot ja laaja skaala ovat yksi syy miksi ne meilläkin ovat käytössä.  
 
Millaisiin asiakaskohtaisiin tavoitteisiin Huvikummun Hevostallilla käytetään GC-menetelmiä? 
Kokonaisuudessaan otetaan huomioon asiakkaan omat tavoitteet ja toiminnallinen sekä yhteisöllinen puoli. Me luodaan aina tavoitteet toimintaan, on kyse sitten yksilöstä tai ryhmästä. Tavoitteiden kautta mietitään, miten milloinkin hyödynnetään meidän ympäristöä ja liitetään toiminta siihen. 


Nostaisin meidän asiakkaista esille onnistumisen iloa, mikä tulee usein näkyviin. Oman työn tekemisen jälki on tärkeää, talliympäristössä oma työ nousee korkeaan arvoon, kun pääsee tekemään oikeasti jotain hyödyllistä ja merkityksellistä. Talliympäristö on myös hyvä ympäristö luomaan yhteenkuuluvuuden tunnetta, meillä kun käy ryhmiä jotka voi koostua henkilöistä, jotka eivät entuudestaan tunne toisiaan. Hevosten joukossa ihmisten on helpompi lähentyä, varsinkin jos asiakkaat ovat sellaisia, että eivät halua ottaa paljon kontaktia eikä sosiaalisuus ole vahva puoli, niin hevosten läsnäolo auttaa.  

 

Tai jos on tarvetta, että ollaan yksilöllisesti tallilla, niin ilman muuta sekin on mahdollista. Talliympäristössä me pystytään luomaan haasteita, joihin yksilö pääsee vaikuttamaan ja ratkaisemaan niitä. Kun asiakas pääsee kokemaan onnistumisia, se on aina hieno juttu! 
 
Minkälaisia huomioita olet tehnyt palvelujen vaikuttavuudesta? 
Kun on luotu tavoitteet jotka ovat realistiset ja palvelu on toistuvaa, niin kiitollista tässä omassa työssä on kun näkee sen siirtyvän arkeen ja näkee kuinka paljon näistä palveluista on yksilön omassa elämässä hyötyä.  
 
Tuleeko mieleen esimerkkitapausta hevosavusteisen toiminnan toimivuudesta? 
Esimerkiksi sellainen asiakas tulee mieleen, joka ei ole suostunut lähtemään kotoa sen ulkopuolelle. Sitten tallitoiminnan aloittamisen jälkeen, sieltä onkin kuoriutunut hyvin sosiaalinen ja liikkuvainen henkilö. Integroituminen yhteiskuntaan on hyvin selvästikin käynyt tämän talliharrastuksen kautta. Tallitoiminnan ansiosta asiakkaalle on tullut omaa aloitteellisuutta ja halua itse lähteä liikkeelle, kun aikaisemmin täytyi houkutella ja kehitellä eri keinoja, että saatiin asiakas oman asunnon ulkopuolelle. 
 
Minkälaisia vinkkejä haluat antaa GC-alalle suuntaaville?
Avoimin mielin vain liikkeelle! Talliympäristöstä ja hevospuolesta puhuttaessa haluan korostaa, että vain oma mielikuvitus on rajana siinä mitä voi lähteä toteuttamaan. Mahdollisuuksia on todella paljon, eikä kaiken tarvitse välttämättä liittyä suoranaisesti hevosiin. Jo talliympäristöstä saa tosi paljon irti, kun vähän miettii millä keinoin lähtee toteuttamaan asioita turvallisesti ja asianmukaisesti.  
 
Loppuun Henna haluaa vielä kannustaa hevostoiminnasta kiinnostuneita hakeutumaan rohkeasti talleille: 
Olisi hienoa, jos saisi rohkaistua ihmisiä jotka ovat vähänkin kiinnostuneita hevosista tai hevosiin liittyvistä asioista, menemään matalan kynnyksen talleille ja tutustumaan niiden toimintaan. Uusia asiasta kiinnostuneita olisi kiva saada tallille ja sitä kautta mahdollisesti jopa hevosharrastajiksi asti.  


Nytkin kun Tampereen keskustassa olimme hevosten kanssa, niin huomasi kuinka paljon oli ihmisiä, jotka eivät koskaan olleet edes nähneet hevosta läheltä. Joka puolella Suomea varmasti löytyy samanlaisia ihmisiä. Onneksi viime vuosina matalan kynnyksen hevospaikat ovat alkaneet lisääntymään ja sitä kautta halukkaiden ihmisten on tietysti myös helpompi löytää talleille harrastamaan. Itse olen valmistunut 2019 ja silloin olin ensimmäisessä ryhmässä jotka valmistui hevospalveluiden tuottajaksi. Silloin toimijoita oli tosi vähän verrattuna nykypäivään, nyt niitä alkaa olla jo ihan hyvä määrä.  

 


Kiitos Hennalle, Huvikummun Hevostallin toiminnan esittelystä! Mikäli haluat osallistua juttusarjaamme, ota yhteys Tomiin: viestinta@gcfinland.fi tai puh. 050 551 7899.


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: