Uutiset

Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset

Uutiset

Musti Run - lasten polkujuoksutapahtuma Liesjärven kansallispuistossa 10.5.


04.05.2018
Tiedote. Julkaistu: 03.05.2018, 08:30
Metsähallitus

Aika: 10.5.2018 klo 10-15
Paikka: Liesjärven kansallispuisto, Tammela
Lähtöalue: Eräkeskus Metsäkouluntie, Metsäkouluntie 60, Liesjärvi.

Valtakunnallisena Unelmien liikuntapäivänä liikunnan ilo tuodaan kaikkien ulottuville. Musti Run -polkujuoksutapahtumassa innostetaan erityisesti lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään poluille juoksemaan ja kävelemään - koirien ja Liesjärven kansallispuiston luonnon innoittamina.

 

Kuva: Kati Vähäsarja

 

 

Luonto ja koirat tuottavat onnellisuutta - ja innostavat myös lapset ja nuoret liikkeelle

 

Polkujuoksu on lisännyt suosiotaan voimakkaasti. Luonnossa liikkuminen ja luontokokemus motivoivat juoksijoita lähtemään metsäpoluille ympäri vuoden. Trendi on kuitenkin pitkälti aikuisten. Lasta liikuttavat uteliaisuus ja into. Metsäpolulle päästyään lapsi lähtee luonnostaan juoksemaan ja kiipeämään puunrungoille ja kivien päälle. Luonnollinen liikunnan ilo sammutetaan herkästi tekemällä liikunnasta vakava ja hintava harrastus.

 

Suomalaisista alakouluikäisistä lapsista vain kolmannes liikkuu suosituksen mukaisesti vähintään tunnin päivässä. Yläkouluikäisistä suositukseen yltää enää viidesosa. Lapsia ja nuoria motivoivalla polkujuoksutapahtumalla pyritään madaltamaan kouluikäisten kynnystä lähteä liikkeelle luontoon.

 

”Koirat ja luonto tuottavat meille runsaasti hyvinvointia ja terveyttä, mutta terveyden edistämisessä tätä potentiaalia ei olla juurikaan huomioitu. Suomessa on noin 700 000 koiraa, mikä tarkoittaa valtavaa määrää hännänheilutusta ja tassuja kaduilla ja poluilla. Se tarkoittaa myös lapsille ja nuorille merkittävästi lisää hymyä ja liikettä arkeen”, toteaa Kati Vähäsarja, Luonto lisää liikettä -hankkeen projektipäällikkö Metsähallituksesta.

 

”On tärkeää nostaa koiranulkoilutus arvoonsa, sillä säännöllinen kävely ja luontokontakti edistävät tutkitusti terveyttä. Olemme iloisia, että useat tahot kokivat aiheen tärkeäksi ja lähtivät mukaan Musti Run -taphtaman toteutukseen”, toteaa Vähäsarja ja toivoo, että tapahtuma nähdään jatkossa muuallakin Suomessa.

 

Motivaatio löytyy luonnosta

 

Myös 16-vuotias lukiolainen Valtteri Mönkö osallistuu Musti Run -polkujuoksuun. ”Luonnossa liikkumisessa pidän ajattomuuden ja kiireettömyyden tunteesta. On mahtavaa, kun ajatukset saavat vaellella missä haluavat. Välillä makoilen jäkälikössä tai hangella ja usein bongaan maisemasta myös upeita ilmiöitä kamerallani kuvattavaksi,” Mönkö kertoo. Hän toimii Liesjärven kansallispuiston omana ParkM8-kansallispuistokummina ja tuntee alueen kuin omat taskunsa.

 

”Viikonloppuisin yritän päästä luontoon nauttimaan rauhasta, sillä luonnossa liikkuminen on niin rentouttavaa puuhaa. Kouluhommissa olen todennut, että jos ei suju tai jaksa löytää motivaatiota, motivaatio löytyy uudestaan, kun on käynyt pienellä tai vähän isommallakin metsäkävelyllä. Käytän myös mielelläni kahta naapurin mäyräkoiraa lenkillä naapurimme tarvitessa apua,” toteaa Valtteri vinkiksi muillekin. Lapset ja nuoret liikkeelle luontoon Metsähallitus ja Eerikkilä Sport & Outdoor Resort tähtäävät yhteistyössä lasten ja nuorten liikunnan ja hyvinvoinnin lisäämisen luonnossa liikkumista lisäämällä. Hämeen luontokeskuksesta kehitetään Suomen ensimmäistä lasten ja nuorten luontoliikuntakeskusta. Musti Run -tapahtuma on yksi lapsia ja nuoria luontoon houkuttavista uusista konsepteista.

 

”Haluamme edistää lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Luonnossa liikkuminen luo erinomaisen fyysisen, henkisen ja sosiaalisen perustan hyvinvoinnille. Harrastipa lapsi mitä tahansa, kävely, juoksu ja hyppiminen metsäpoluilla ovat erinomaista arkiliikuntaa. Yhdessä perheen kanssa vietetty aika on arvokasta ja luonto luo siihen mahtavat puitteet.” toteaa Petri Jakonen, Eerikkilä Sport & Outdoor Resortin toimitusjohtaja. Unelmien liikuntapäivä Liesjärven kansallispuistossa Musti Run -tapahtuman keskus sijaitsee Eräkeskuksella noin 10 minuutin ajomatkan päässä Hämeen luontokeskukselta, jossa järjestetään samaan aikaan luontoon houkutteleva liikunnan pop-up -tapahtuma. Myös Liesjärven kansallispuiston Korteniemen perinnetilalla tapahtuu unelmien liikuntapäivänä. Kohteet ovat lähellä toisiaan ja vain reilun tunnin päässä Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue on mukana Musti Run -tapahtumassa. Yhteislähtö polkujuoksuun lähtee klo 11.

 

• Onnellisena luonnossa nuuskivan koiran ilo tartuttaa ilon myös omistajaan. Tutkimusten mukaan koiranomistaminen vaikuttaa myönteisesti terveyteen; koira saa liikkeelle, auttaa vähentämään istumista, alentaa stressiä ja lisää sosiaalista vuorovaikutusta. Tuore englantilainen tutkimus, jossa oli mukana 280 790 vastaajaa, osoitti, että viheralueet asunalueilla lisäsivät asukkaiden fyysistä aktiivisuutta, mutta vain koiranomistajilla. Kaikki eivät toki pidä koirista, mutta moni koiraton lapsi tai nuori lähtisi varmasti mielellään mukaan yhdistysten järjestämille yhteisille koiralenkeille metsään ja puistoihin.

 

• Koiran itsensä, muiden luonnossa liikkujien sekä luonnoneläinten turvallisuuden ja rauhan takaamiseksi koirat tulee pitää kansallispuistoissa kytkettyinä. Koirien jätökset tulee viskata kansallispuistoissa pois poluilta, vaikka risun avulla. Jäteastioita kakkapusseille ei kansallispuistojen poluilta ja taukopaikoilta löydy.

 

• Luonto lisää liikettä on Euroopan sosiaalirahaston ja Hämeen liiton rahoittama kaksivuotinen hanke, joka tähtää lasten ja nuorten liikunnan ja hyvinvoinnin edistämiseen luonnossa liikkumista lisäämällä ja kehittämällä luontomatkailuun ja -liikuntaan kytkeytyviä palveluja Hämeen Järviylängöllä.

 

Lisätietoja:
• Kati Vähäsarja, Metsähallitus, Luonto lisää liikettä -hanke, kati.vahasarja@metsa.fi, 040 549 2400
• www.metsa.fi/luontolisaaliiketta
• www.eerikkila.fi/luontokeskus/tapahtumat/
• Tapahtumaan voi ilmoittautua mukaan: https://www.lyyti.fi/reg/Musti_Run_1324

 

 


Takaisin uutisiin

yhteistyössä mukana: